MEĐU DEFICIRATNIM KADROVIMA I DALJE Mašinski i elektro inženjeri, geolozi, CNC operateri, zanati

Prošle godine, u gradu Prijedoru zaposleno je 3.054 aktivnih tražilaca posla. Kako kaže Zdravko Suvajac, rukovodilac Filijale Prijedor, Zavoda za zapošljavanje RS, grane i oblasti u kojima su realizovana zapošljavanja su prehrambena, mašinska i metalna industrija, sektor tekstila, kože i obuće, drvoprerada, građevina, zatim agrar i poljoprivreda, ugostiteljstvo, turizam i trgovina.

-Zabilježen je kontinuitet deficitarnosti tehničkih zanimanja sa posebnim fokusom na geologe, elektro, mašinske i hidro inženjere, od prosvjetnih radnika profesori matematike, fizike, njemačkog i ruskog  jezika, te bosanskog jezika, bibliotekari, defektolozi. Zanati su isto deficitarni: optičari, tapetari, stolari, kuhari, konobari sa znanjem njemačkog i engleskog jezika, obućari, obrađivači stakla, CNC operateri za drvo i metal, krojači, sertificirani varioci, livci, bravari, vozači. Među deficitarnim kadovima na nivou RS je i dječiji kardiohirurg – rekao Suvajac.

Od suficitarnih kadrova tu su trgovci, ekonomski i pravni tehničari, mašinski i elektro tehničari, poljoprivredni i veterinarski tehničari, profesori razredne nastave, politikolozi i profesori sociologije.  Svake godine, resorno ministarstvo, Filijala Prijedor Zavoda za zapošljavanje, Gradska uprava, Agencija „PREDA PD“ i prijedorske škole nastoje da osmisle upisnu politiku, da se učenici odluče za onu struku, pomoću koje će lakše doći do posla.

M.Šodić

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!