19.8 C
Prijedor
Srijeda, 31 Maja, 2023

MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA: DOBRO JE BITI DOBAR

Najnovije vijesti

Međunarodni dan volontera, koji se obilježava 5. decembra, za cilj ima podsticanje što većeg broja ljudi da odvoje dio svog vremena da putem volonterskog rada pokažu svoju humanost. U Omladinskom savjetu grada Prijedora kažu da su njihova vrata uvijek otvorena za mlade koji žele da se afirmišu kroz volonterski rad i tako pomognu sebi, ali i svom gradu.

volonteri-2

– Mi smo jedini grad koji nije morao da tjera svoje mlade da pomažu tokom poplava 2014., a odziv je bio takav da smo mnoge morali da vratimo kućama, jer nije bilo potrebe za njihovim uslugama – rekao je Nejbojša Savanović, predsjednik Upravnog odbora ove organizacije, i dodao da su mladi tada pokazali koliko vrijede.

I u prijedorskom Crvenom krstu su naglasili da je potrebna bolja pravna regulativa kada je u pitanju volonterski rad.

crveni-krstveselinovic

– U sadašnjem predlogu Zakona o volontiranju definisana je većina stvari koje se tiču ove oblasti, ali ono što je najvažnije jeste osiguranje volontera, što naročito do izražaja dolazi u vanrednim situacijama – naveo je Zoran Veselinović, predsjednik Gradske organizacije CK Prijedor.

crveni-krst-web

On je dodao da se pokazala praksa Crvenog krsta da drži na okupu konstatan broj volontera u izvršavanju svojih redovnih aktivnosti, prilikom poplava pokazala kao dobra. Murisa Marić izvršni direktor Udruženja građana „DON”, napomenula je da se mora više raditi kako bi se podigla svijest građana o volonterizmu, prije svega edukacijom mladih kroz obrazovni sistem.

murisa-volonteri

– Tih par sati, koje dajemo kroz volonterski rad, nekome će uljepšati život, a i mi ćemo se bolje osjećati. Ne treba da se žalimo kako se radi džaba, a upravo je jedna od prepreka taj stav da se i volonterski rad treba plaćati – rekla je Marićeva.

Ona je dodala da najbolji volonteri “DON-a” kao nagradu za svoj rad imaju besplatan ulaz u Nacionalni park “Kozara”, besplatne ulaznice za pozorište i kino, te besplatno članstvo u gradskoj biblioteci, te da je to vid podrške volonterima, i da je po tome Prijedor jedinstven u Bosni i Hercegovini.

Z.J.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!