Međunarodni dan volontera, koji se obilježava 5. decembra, za cilj ima podsticanje što većeg broja ljudi da odvoje dio svog vremena da putem volonterskog rada pokažu svoju humanost. U Omladinskom savjetu grada Prijedora kažu da su njihova vrata uvijek otvorena za mlade koji žele da se afirmišu kroz volonterski rad i tako pomognu sebi, ali i svom gradu.

volonteri-2

– Mi smo jedini grad koji nije morao da tjera svoje mlade da pomažu tokom poplava 2014., a odziv je bio takav da smo mnoge morali da vratimo kućama, jer nije bilo potrebe za njihovim uslugama – rekao je Nejbojša Savanović, predsjednik Upravnog odbora ove organizacije, i dodao da su mladi tada pokazali koliko vrijede.

I u prijedorskom Crvenom krstu su naglasili da je potrebna bolja pravna regulativa kada je u pitanju volonterski rad.

crveni-krstveselinovic

– U sadašnjem predlogu Zakona o volontiranju definisana je većina stvari koje se tiču ove oblasti, ali ono što je najvažnije jeste osiguranje volontera, što naročito do izražaja dolazi u vanrednim situacijama – naveo je Zoran Veselinović, predsjednik Gradske organizacije CK Prijedor.

crveni-krst-web

On je dodao da se pokazala praksa Crvenog krsta da drži na okupu konstatan broj volontera u izvršavanju svojih redovnih aktivnosti, prilikom poplava pokazala kao dobra. Murisa Marić izvršni direktor Udruženja građana „DON”, napomenula je da se mora više raditi kako bi se podigla svijest građana o volonterizmu, prije svega edukacijom mladih kroz obrazovni sistem.

murisa-volonteri

– Tih par sati, koje dajemo kroz volonterski rad, nekome će uljepšati život, a i mi ćemo se bolje osjećati. Ne treba da se žalimo kako se radi džaba, a upravo je jedna od prepreka taj stav da se i volonterski rad treba plaćati – rekla je Marićeva.

Ona je dodala da najbolji volonteri “DON-a” kao nagradu za svoj rad imaju besplatan ulaz u Nacionalni park “Kozara”, besplatne ulaznice za pozorište i kino, te besplatno članstvo u gradskoj biblioteci, te da je to vid podrške volonterima, i da je po tome Prijedor jedinstven u Bosni i Hercegovini.

Z.J.

PrethodniPREPUNA SD „MLADOST“ ZA NIKOLINU DRAGOJEVIĆ
SlijedećiKUP REPUBLIKE SRPSKE ZA STONOTENISERKE:TRIJUMF PRIJEDORČANKI