16.8 C
Prijedor
Četvrtak, 22 Februara, 2024

MEKSIČKE GRAFIKE U MUZEJU KOZARE

Najnovije vijesti

U Muzeju Kozare otvorena je kolektivna izložba pet meksičkih umjetnika pod nazivom „Grafičke vizije 4“. Riječ je o autorskom projektu međunarodne kulturne saradnje magistra vajarstva Leposave Milošević Sibinović iz Beograda. Sibinovićeva je dug period života boravila u Meksiku. Uticaj tog podneblja primjetan je na njenom stvaralaštvu, a rezultirao je intenzivnom međunarodnom saradnjom i ovom izložbom, rekao je direktor prijedorskog muzeja Zoran Radonjić.

– Na 34 grafike prisutne su različite tehnike i poetike, bogatog sadržaja. Autori kroz ove grafike promišljaju neka bitna pitanja poput smisla postojanja, odnosa života, smrti, pakla, raja. Osvrću se i na meksičku tradiciju, ali i na socijalne nepravde u meksičkom društvu – pojasnio je Radonjić.

– Ovo je biser izložba za one grafičke puritance koji, još uvijek, ne mogu da prihvate digitalnu grafiku ni sito štampu. U pitanju je klasična školska grafika, gdje je ljudska ruka ono što djeluje. Zastupljena je većina grafičkih tehnika: od linoreza, drvoreza odnosno visoke štampe, preko bakropisa, bakroreza do akvatinte i litografije – rekao je viši kustos Muzeja Kozare Aleksa Milić.

Autori grafika su Marko Antonio Garsia Rosales, Luis Roberto Garsia Ortega, Horhe Fenuvi Nunjes Agilere, Viktor Ugo Rios Olmos i Enrike Peres Martines. Oni pripadaju mlađoj generaciji meksičkih umjetnika, afirmisani su i ovjenčani priznanjima. Izložba „Grafičke vizije 4“ u Muzeju Kozare biće otvorena do 26. oktobra.

D.S.