Tajnim glasanjem, danas je, na posebnoj sjednici Skupštine grada Prijedora, smijenjen predsjednik parlamenta, Ajdin Mešić iz Stranke demokratske akcije. Mešić kaže da je sa odbornicima u proteklih 11 mjeseci, koliko je bio na čelu gradske Skupštine, imao korektnu saradnju. Isto tako smatra da oni imaju puno pravo da odlučuju ko će biti predsjednik Skupštine.

– Broj ruku odlučuje o tome ko će biti skupštinska većina, a samim tim i ko će biti predsjednik Skupštine. Demokratsko pravo odbornika je da odlučuju o tome – dodao je on.

Dužnost  predsjednika u narednom periodu obavljaće Mirsad Duratović iz Demokratske fronte. Tako je odlučila većina odbornika, odnosno njih 17. Sedam je bilo protiv, a jedan uzdržan. Za vrijeme izbora novog predsjednika, odbornici SDA nisu prisustvovali sjednici. Duratović tvrdi da će raditi u interesu svih građana.

– Ja ću svoj rad, kao i do sada, posvetiti građanima grada Prijedora. Poštujem volju skupštinske većine, a poštujem i one koji nisu glasali za mene. Kao što je rečeno i u diskusijama, to je jedan demokratski proces. U svim demokratskim skupštinama odbornici većine odlučuju  ko će voditi Skupštinu. To se danas desilo i u Prijedoru – rekao je Duratović.

Smjenu Mešića polovinom januara tražilo je 17 odbornika, zbog, kako su naveli, otežane saradnje s njim. Jedan od razloga je i taj što stranka iz koje Mešić dolazi nije dio skupštinske većine, kaže Dalibor Pavlović, šef Kluba odbornika SNSD-a.

– Jednostavno, nije postojala mogućnost da on ostane predsjednik. Samim tim, pristupili smo izboru novog predsjednika. S obzirom da po Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine to mjesto pripada bošnjačkom narodu, izabrali smo predsjednika Skupštine iz reda DF-a, koji je bio i jedini prijedlog. Ja mu, ovom prilikom, želim srećan i uspješan rad – naveo je Pavlović.

Nije bilo potrebe za smjenom predsjednika Skupštine, smatra gradonačelnik Milenko Đaković.  Bez obzira na to, poštuje odluku većine odbornika, koja je, kako kaže, legalna.

– Smijenjen je i drugi predsjednik u mandatu ove skupštine i imenovan je treći. Ja se obojici prethodnih predsjednika zahvaljujem, jer su profesionalno radili svoj posao, ali su smijenjeni iz razloga koji su navođeni. Novom predsjedniku želim srećan rad. Profesionalno razmišljajući, za Grad Prijedor je važno da ima legitimnog predsjednika Skupštine, a u narednom periodu će se vidjeti način njegovog rada – izjavio je gradonačelnik.

Ovo je druga smjena predsjednika Skupštine grada u nešto manje od godinu dana. Inicijativu za sazivanje posebne sjednice potpisalo je osam odbornika SNSD-a, četiri iz Samostalnog kluba odbornika, dva odbornika PDP-a i po jedan odbornik DF-a i SDS, kao i jedan samostalni odbornik.

B.Dakić

PrethodniZAKLJUČCI GRADSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE
SlijedećiUdruženje novinara – NEDOPUSTIVE PRIJETNJE SOVILJU I PRITISCI NA “KOZARSKI VIJESNIK”