Četvrtak, 25. Aprila 2024.
9.8 C
Prijedor

MILOŠ UZELAC I U 89. GODINI PRAŠI SVOJIM „JUGOM 45“

NAJNOVIJE VIJESTI

Miloš Uzelac (89), mještanin Čirkin Polja, često je za volanom svog „Juga 45“. Autom svakog vikenda  putuje do svoje vikendice u susjednim Jarugama, gdje  vrijeme krati  poljoprivrednim radovima. Starina vozi nepunih pet decenija i priča da do sad nije imao ni jednu saobraćajku, a ni kazni nije bilo. Ipak, posljednji put, jer mu malo slabi vid,  vozačku je produžio na „samo” dvije godine.

-Doktorima sam rekao da mi dozvolu produže, ne na  tri nego na dvije godine. I pozdravio ih sa „dao Bog da se opet vidimo“- kaže Miloš i iskreno dodaje da mu smeta brza vožnja, vožnja u alkoholisanom stanju, pa i upotreba telefona za vrijeme vožnje.

-Ima dobrih vozača, kulturnih, pristojnih, stanu ti da prođeš…a ima i onih bahatih. Prosto ne znaš gdje bi se od njih sakrio kad počnu da bjesne. Nema pravila kad je vožnja u pitanju, ali moraš biti iskren prema sebi i znati kad je dosta. Ako vid nastavi da mi slabi neću više voziti, jer ne bih nikakvog rizika,  ni za sebe ali ni za druge – pošten je Miloš.

I starina Miloš, ali i mnogo mlađi vozači provjeru vozačkih sposobnosti testiraju u Centru rada i medicine sporta u Prijedoru. Na prvostepenoj  komisiji, kod oftalmologa, neuropsihijatra, psihologa i specijlaste medicine rada. Doktor Mladen Miodragović, načelnik ovog Centra, kaže da su u prošloj godini provjerili zdravlje oko 2.000 vozača. Dolaze iz cijele BiH, mada ih najviše ima s područja prijedorske regije. U bogatoj praksi upoznao je i dosta starijih vozača. Tvrdi da je riječ o odgovornim ljudima, koji i sami znaju kad trebaju „povući ručnu“.

Doktor Mladen Miodragović, načelnik Centra rada i medicine sporta u Prijedoru

– I to i kažu. Stekao sam utisak, da je njima auto sad potrebnije nego kad su bili mlađi. Da bi mogli otići do ljekara, prijatelja, ali ne i za duža putovanja – kaže Miodragović i dodaje da prilikom kontrole starijih vozača posebno prate hronična ili naznake oboljenja  vezanih  za stariju životnu dob, poput Parkinsa, Alchajmera, a  ne zaboravljaju ni obavezne testove koncentracije, pažnje, pamćenja.

Tokom prošle godine Centar u Prijedoru ocijenio je da je osam odsto vozača privremeno nesposobno ili nesposobno. Visok je i procenat ograničeno sposobnih. Uzrok  nesposobnosti su uglavnom psihijatrijska, neurološka i kod profesionalnih vozača kardiovaskularna oboljenja. Inače, nakon 65 godine voze isključivo amateri, a dozvolu maksimalno mogu produžiti na tri godine.

U CJB Prijedor pojašnjavaju da je tokom prošle godine, na putnoj mreži grada Prijedora, 95 učesnika u saobraćaju starijih od 60 godina uzrokovalo saobraćajne nesreće.  U prva tri mjeseca ove godine bilo ih je 12.

-Ako se posmatra starosna struktura svih učesnika saobraćajnih nezgoda, dolazi se do pokazatelja da su učesnici iz starosne kategorije iznad 60 godina zastupljeni sa oko 13,9 odsto – navedeno je u CJB Prijedor.

izvor: Avaz

foto: Giga