18.8 C
Prijedor
Petak, 1 Decembra, 2023

MINISTAR MALEŠEVIĆ POSJETIO POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENU ŠKOLU

Najnovije vijesti

Poljoprivredno – prehrambena škola u Prijedoru jedna je od najopremljenijih i najorganizovanijih srednjih škola u Republici Srpskoj kada je riječ o praktičnoj nastavi. U to se danas uvjerio i Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

img_9143

-To je izuzetno pohvalna stvar, jer učenici nakon završetka školovanja imaju temeljno znanje da pokrenu vlastiti biznis, od kojeg mogu da žive i doprinose svojoj zajednici – rekao je Malešević.

img_9155

Danas ova srednjoškolska ustanova u redovnoj nastavi školuje zanimanja poljoprivredni, veterinarski i prehrambeni tehničar, agroturistički tehničar, prehrambeni prerađivač i pekar.

img_9147

– Kada je u pitanju praktična nastava u našoj školi, dostigli smo određen nivo kojim smo zadovoljni. Krenuli smo sa skromnim uslovima, a danas proizvodimo vlastite proizvode koji su dostupni našim građanima. Nastavićemo i dalje da radimo na razvijanju praktične nastave, jer je to zaista potrebno našim učenicima – rekao je Mladen Dražić, direktor Poljoprivredno – prehrambene škole.

img_9149

Praktična nastava se obavlja u prijedorskoj fabrici keksa, veterinarskim stanicama i mesnicama, na zemljištu na otvorenom i u plastenicima.

img_9163

U školi učenici sami prave tjesteninu po starom receptu,  sokove, sireve po italijanskoj recepturi, proizvode gljive. Uz pomoć profesora, svakodnevno uče kako da postanu dobri poljoprivredni proizvođači.

img_9154

Učenici vlastite proizvode prodaju u okviru Škole, a zarađeni novac ulažu u unapređenje praktične nastave i ostale potrebe ove obrazovne ustanove.

M.Stegić

Foto: Dragan Stojnić

img_9167 img_9169