Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Boris Pašalić, danas je u Jelićkoj posjetio farmu koza „Nana Kaas“. Riječ je o farmi na kojoj se proizvodi sir, jogurt i sladoled.

Znanje i iskustva o uzgoju koza i proizvodnji sireva Dajana Lemić iz ovog prijedorskog sela stekla je u Belgiji, gdje je jedno vrijeme živjela. Tako je porodica Lemić odlučila da u rodnom selu osnuje pomenutu farmu.  Dajanin brat, Dario Lemić, priča da trenutno proizvode polutvrde sireve, jogurt i sladoled, koji bi se na tržištu trebao pojаviti iduće godine.

-Što se tiče plasmana, plasiramo na području Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Za sada nemamo problema, tako da sve što proizvedemo to i prodamo. Naravno, sada gradimo strategiju za budućnost, kako da prodamo kada budemo imali pun kapacitet. U procesu smo i da predamo za dozvolu za Evropsku uniju za izvoz. Imao dozvolu za Srbiju – rekao je Lemić.

Resorni ministar ističe da je Vlada Srpske ovom porodičnom domaćinstvu već pružila pomoć u nabavci određenih sistema za mužu, a pomoć obećava i u narednom periodu.

-Želimo da podržimo kozarstvo kao granu stočarstva i o tome smo danas razgovarali. Pričali smo sa vlasnicima o tome i sasvim sigurno ćemo značajnije podržavati proizvodnju mlijeka, jer trenutno je podrška jednaka proizvodnji kravljeg mlijeka, a ova proizvodnja je malo drugačija i manje se proizvodi u odnosu na govedarstvo – dodao je Pašalić.

Pomenuta farma osnovana je 2013. godine. Trenutno je u njoj zaposleno šest radnika.

B.D.

PrethodniPU PRIJEDOR: Turnir u malom fudbalu povodom krsne slave MUP-a RS
SlijedećiDEMOS – ČLANSKE KARTE ZA VIŠE OD 400 ČLANOVA