Prijedorsku Poljoprivredno-prehrambenu školu danas su posjetili Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS i Mladen Šarčević, ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Povod posjete bila je razmjena iskustava u implementaciji praktične nastave i tzv. dualnog obrazovanja.  Po riječima ministra Maleševića, prijedorske srednje škole su primjer koliko se toga može postići ukoliko zajedničkim angažmanom obrazonih ustanova, privrede i lokalne samouprave.

– Gradska uprava je ovdje omogućila da škole imaju podračune i da mogu da rade. Mnoge lokalne zajednice nisu to omogućile. Mi planiramo da kroz Zakon o srednjem obrazovanju propišemo da sve lokalne zajednice moraju otvoriti podračune srednjim školama.  A to znači da će one imati veći motiv za rad – naveo je Malešević.

Tokom obilsaka ministar Šarčević se upoznao sa procesom i metodam izvođenja praktične nastave kroz koji prolaze učenici, ocijenivši viđeno visokom ocjenom.

– Imali smo šta da vidimo i naučimo, a ono što mi se sviđa u Prijedoru, jeste da je poljoprivredna škola veoma dobra, kakve su i u Srbiji – rekao je Šarčević, koji je dodao da kod njih postoji intenzivna saradnja između Ministarstav prosvjete i Ministarstva pojoprivrede na razvoju obrazovanja u ovoj oblasti.

Gradonačelnik Milenko Đaković izrazio je zadovoljtvo što je ova delegacija odabrala upravo prijedorske škole kao mjesto posjete. Dodao je da one mogu biti primjer drugim školama u cijeloj regiji kako razvijati kvalitetnu nastavu.  Nakon toga, ministri su su posjetili Ugostiteljsko-ekonomsku školu, kao još jedan od primjera uspješno implementirane prektične nastave.

Z.J.

foto: Srna

PrethodniROMANOPISAC DRAŽEN PRĆIĆ: TENIS SE IGRA SRCEM
SlijedećiZA PEPELJARU NA STOLU KAZNA I DO 3.000 KM