20.8 C
Prijedor
Subota, 23 Septembra, 2023

Mirjana Jukić, slikarka iz Prijedora – ISKRENI ZAPISI O SUDBINI ČOVJEKA

Najnovije vijesti

Mirjana Jukić rođena je u Prijedoru, na obali rijeke Sane, a oko 40 godina provela je u Nјemačkoj. I danas se sjeća svog prvog likovnog rada, kada je u osnovnoj školi, kako kaže sa osmijehom, dobila „debelu“ trojku. Dugo se bavila sportom, a onda je 2000. godine shvatila da je vuče lјubav prema slikarskom platnu. Godinama je kod znamenitih profesora u Nјemačkoj pohađala slikarske kurseve, a prva slika koju je naslikala bila je orhideja koja je krasila prozor dnevnog boravka.

„Tada je to za mene bilo pravo zadovolјstvo i sreća, posmatrati tu orhideju. Kasnije sam izgradila neki svoj autorski stil i uglavnom se bavim sudbinama. Intuitivna sam. Ako predosjetim da će se desiti nešto loše, moje slike su uglavnom mračne. Ima, naravno, i mnogo onih sa veselim i živim bojama“, priča Mirjana i dodaje da je u početku slikala akvarel, potom se bavila i grafikom. Sada slika tehnikom akrila i sebe je pronašla u tome. Vlasnica je Galerije „JUart“ u Prijedoru.

Ističe da je imala dosta samostalnih i kolektivnih izložbi, a najveća joj je nagrada kada profesori i renomirani umjetnici pogledaju sliku i kažu: „A, to je Jukićeva. Prepoznatlјiv stil“.

„To me zaista raduje. Moja izložba u prijedorskoj galeriji bila je jako posjećena i shvatila sam da lјudi zaista cijene i vole to što radim“, kaže Mirjana.

Profesor Milivoje Unković napisao je o Mirjani:

„Najnovije slike Mirjane Jukić, koje će prijedorska likovna publika imati priliku da vidi jesu nastavak njenih iskrenih zapisa o sudbini čovjeka, kao centralnog jezgra svih njenih kompozicija, to je ono traganje za onim univerzalnim“, napisao je Unković.

Gordana Kaurin