-1.2 C
Prijedor
Subota, 9 Decembra, 2023

MIRNI PROTESTI, GRAĐANI SE OKUPILI U ČETIRI GRADA NA GRANIČNIM PRELAZIMA

Najnovije vijesti

Veliki broj građana okupio se na mirnim protestima na graničnim linijama RS i FBiH.

Građani se okupljaju na četiri lokacije: Doboju, magistralnom putu Priboj-Tuzla, Istočnom Sarajevu i putu Nevesinje-Mostar, kako bi izrazili nezadovoljstvo pravosuđem BiH.

U Istočnom Sarajevu skupu prisustvuju predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Skup podrške institucijama Republike Srpske i polučasovni prekid saobraćaja počeo je u dobojskoj ulici Nikole Tesle, odakle se kolona u kojoj je više hiljada građana i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović kreće ka međuentitetskoj granici sa Federacijom BiH u naselju Vila.
U koloni na čijem čelu je transparent na kojem piše “Granica postoji” su narodni poslanici Srđan Mazalica i Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić, delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević, te poslanici u Predstavničkom domu Obren Petrović i Milorad Kojić.

Na entitetskoj granici na magistralnom putu Mostar- Nevesinje počelo je protestno okupljanje na koje je stigao veliki broj građana iz svih opština sa područja istočne Hercegovine u znak podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Veliki broj građana okupio se na liniji razgraničenja Republike Srpske sa Federacijom BiH /FBiH/ u opštini Lopare odakle žele da poruče da su nezadovoljni političkim Sarajevom, Sudom i Tužilaštvom BiH, koji donose odluke na štetu srpskog naroda.
Građani iz regije Majevica i Semberija će u znak protesta na 30 minuta blokirati saobraćaj na magistralni put Bijeljina-Tuzla u opštini Lopare i izraziti podršku predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, kao i odlučnost za očuvanje Srpske i njenih nadležnosti.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika Republike Srpske” Miloša Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zabranilo za danas najavljeni protest u organizaciji Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH ispred Suda i Tužilaštva BiH “zbog neispunjavanja formalnih uslova i iz bezbjednosnih razloga”, predsjednik Odbora Đorđe Radanović pozvao je Srbe da dođu na granici sa FBiH u svojim opštinama i gradovima i obustave saobraćaj na 30 minuta.

Radanović je 24. avgusta podnio zahtjev za održavanje mirnog skupa 1. septembra ispred zgrade Tužilaštva BiH u Sarajevu zbog političke optužnice protiv predsjednika Republike Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića.

SRNA, RTRS