4.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Novembra, 2023

MJEŠTANI BISTRICE: NEĆEMO RUDNIK, ZAUSTAVITE SVE RADNJE

Najnovije vijesti

Mještani Bistrice danas su organizovali protestnu šetnju od Društvenog doma do mjesta gdje bi, prema njihovim navodima, trebao biti rudnik uglja. Po ko zna koji put ponavljaju da ne žele rudnik u svom selu. Podsjećaju da su nekoliko puta pisali nadležnim institucija i predsjedniku Republike Srpske, Miloradu Dodiku, ali da su svi njihovi dopisi izignorisani. Bez obzira na ton, neće odustati od svoje borbe.

“Bistričani nemaju šta da izgube. Ja jedino što imam da izgubim to je goli život ili da podnesem zahtjev za azil u neku od evropskih zemalja i da se ovdje više nikada ne vratim. Ljudi su ogorčeni na ćutanje. Sve razumijemo, ali takvo ignorisanje, da vam dođe inspekcija i da kaže da nisu zatekli radove, je l’ to ne vrijeđa zdrav razum” , rekao je Zoran Ninić, jedan od mještana Bistrice.

Tvrde i da je Vlada Republike Srpske bespravo donijela Odluku o pokretanju postupka za dodjelu koncesije za eksploataciju uglja. I ovaj upozoravaju da će, ukoliko rudnik bude otvoren, Bistrica biti selo bez ljudi.

“Svaka pretpostavka za život ovdje će biti ukinuta. Ja ne znam sa čime da uporedim ovo, nego sa pripremom još jednog egzodusa stanovništva sa ovog područja. Moja osnovna poruka je da je ovaj rudnik spomenik ljudskoj gluposti, bezobzirnosti i pohlepi”, rekao je Jovan Lekanić, mještanin Bistrice.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske nedavno su nam, u pisanom saoštenju potvrdili da je Vlada 22.juna donijela Odluku o pokretanju postupka za dodjelu koncesije za eksploataciju uglja na ovom lokalitetu. Kažu da Vlada nastoji, da realizacijom ovakvih projekata pruži podršku radu, zapošljavanju i povećanju obima rudarske proizvodnje.

“Na taj način podstičemo ekonomski rast i razvoj uopšte lokalne zajednice u kojoj će se određeni projekat realizovati. Opredjeljenje Vlade Republike Srpske je ulaganje u razvojne istraživačke projekte kroz koje će biti definisane nove količine mineralnih sirovina i izvora energije za potrebe našeg stanovništva i privrede.Rezerve na ovom lokalitetu su ograničene, one nisu bezgranične, eksploatacija se može odvijati samo nekoliko godina, ukoliko bude bilo tržišta za takvu vrstu proizvodnje”, navodi se u saopštenju.

B.D.