Danas je održana još jedna javna rasprava o Nacrtu plana  parcelacije dionice autoputa Banjaluka – Prijedor. Burno je bilo uoči samog početka rasprave, jer se okupio velik broj nezadovoljnih građana, mahom iz Kozarca, Kamičana i Kozaruše, a koji zbog epidemioloških mjera nisu mogli ući u salu u kojoj se raprava održavala.

Strasti su se u jednom trenutku uzburkale, tako da je morala doći i policija. Razlog za nezadovoljstvo, kažu mještani ovog područja, je isti kao i na prvoj javnoj raspravi.  Ne pristaju na odabranu trasu, jer ne žele da im se ruše kuće i imanja.

– Nisam zadovljan trasom jer nam ruše kuće i naše zemljište. To nikad nećemo dozvoliti. Gospodo, imate ribnjak, imate pare, imate Kozaru. Izvolite, da ovce budu na broju a vukovi siti. Mi, ako treba, ići ćemo i na radikalnije mjere koje nam zakon dopušta –izjavio je Islam Melkić iz Kozarca.

Nedžad Bešić, iza Savjeta MZ Kozarac, rekao je da nisu protiv autoputa, ali da pristaju samo na trasu koja bi išla obroncima Kozare ili južno od pruge. Danas prezentovane izmjene, kaže, samo su kozmetičke prirode.

– Imamo primjer gdje autoput treba da prođe na 100-200 metara od možda najveće farme u BiH. A navedeno je da to mora biti najmanje 500m. Pa bi prema nacrtu put trebao da prođe tik uz ukrajinsku crkvu. Mi smo za auto put, ali ne pod ovim uslovima – rekao je Bešić.

Odbornik u gradskoj skupštini i mještanin Kamičana Sabahudin Garibović rekao je da nezadovoljni građani traže izmještanje trase, a ne njeno pomjeranje. Dodao je da su dvije trase koje su razmatrane bile prihvatljive, dok ova koja je odabrana to nije.

– Ova trasa ne može ići, i sigurno neće. Na  prethodnoj javnoj raspravi sam rekao da ću biti sretan kad autoputa ne bude u Prijedoru. Imamo mi alternative da se o ovo pitanje riješi, ali da to ne bude nešto što ugrožava građane Prijedora, Kozarca i Omarske. Jer ova trasa je bukvalno razdvajanje Prijedora na dva dijela – rekao je Garibović.

Predstavnici Instituta za građevinatsvo iz Banja Luke, naveli su nezadovoljnim građanima da oni mogu vršiti samo izmjene u prostoru koji je predviđen konsecionim ugovorom.  Na kraju je održana još jedna prezentacija, kako bi mogli da je čuju i oni koji na početku nisu mogli da uđu u salu. Raspravi  je prisustvovao i predstavnik kompanije “Šandong”; koja će graditi ovu dionicu autoputa.

Z.J.

PrethodniOTKLANJANJE KVARA NA VRELOVODU OKO 16 ČASOVA
SlijedećiŠTA KAŽE STRUKA: Kako u ovim okolnostima sačuvati mentalno zdravlje?