13.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

MLADI AKTIVISTI UREDILI IGRALIŠTE U GAŠIĆA NASELJU

Najnovije vijesti

U okviru projekta „Izazov mladima za promjene“, ovih dana u  Prijedoru borave mladi aktivisti Udruženja građana „Ključ budućnosti“ iz Ključa, UG „Toper“ iz Doboja i Humanitare organizacije „Altruist“ iz Mostara. Tokom njihovog boravka u Prijedoru, od utorka do subote, predviđene su brojne volonterske aktivnosti, a prva je uređenje igrališta u Gašića naselju.

– Želimo mladima pokazati šta se to dešava u Prijedoru. Imamo edukativni dio, kao i socijalizaciju različitih etničkih i vjerskih grupa mladih. Ovo je jedna pozitivna priča koju želimo da pošaljemo iz našeg grada – rekla je Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja „DON“.

Pored uređenja igrališta u ovom naselju, planirana je i posjeta Javnoj kuhinji u Ljubiji gdje će aktivisti napraviti viseće vrtove za potrebe kuhinje. Biće organizovana i posjeta Uduženju roditelja djece sa posebnim potrebama „Neven“. Da ovakvi projekti imaju pozitivnog efekta na prevazilaženje razlika i podizanje društvene svijesti, smatra  Šefika Muratagić iz UG “Ključ budučnosti”.

– Na prethodnom druženju, koje je bilo u Mostaru, bilo je prelijepo. Mladi su se družili, prevazišli neke prepreke, odradili dobre radionice i korisne akcije u zajednici – poručila je Muratagićeva.

Podršku projektu “Izazov mladima za promjene” daje Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini.

Z.J.