Danas je završen četvrti modul Akademije političke odgovornosti na temu “Timski rad, volonterizam – građanski aktivizam”, koji je u protekla tri dana okupio predstavnike mladih iz devet političkih partija s područja grada Prijedora.

– Dosta toga primjenljivog usvojili smo na Akademiji, prije svega kad je riječ o načinu komunikacije, lobiranju, zagovaranju i upoznavanju novih ljudi. Danas je relativno teško animirati mlade u ovakve programe i uopšte u političko angažovanje. Na njima je da se uključe, sagledaju stanje i svojim angažovanjem doprinesu konkretnim segmentima društva koji su bitni za život mladih – smatra Vedran Ličanin iz DNS-a.

Marinko Curić iz Ujedinjene Srpske ističe da je u dosadašnjem toku Akademije političke odgovornosti stekao korisna znanja i naučio kako raspoznati bitne razlike među manje poznatim pojmovima.

– Učenjem napredujemo u nastojanju da pomognemo svojoj mjesnoj i lokalnoj zajednici. Da li ćemo među vršnjacima imati dovoljan uticaj da se i oni pokrenu, to ćemo vidjeti u dogledno vrijeme i samim tim ocijeniti naš napredak kroz pohađanje ove akademije – ocjenjuje Curić.

Doktor nauka Goran Maksimović, koji je bio predavač četvrtog modula Akademije političke odgovornosti, pojasnio je da je obrađeno više tema o položaju mladih u društvu, timskom radu, volonterizmu i građanskom aktivizmu.

– Želja nam je ne samo da se mladi informišu o elementima civilnog društva  već da steknu šira znanja i budu pokretač nekih promjena. Polaznici seminara pokazali su veliki stepen interesovanja za ono što radimo sa njima, izuzetno su aktivni, ali od njih samih će zavisiti koliko će biti spremni da pokrenu neke stvari, jer, ipak, na mladima svijet ostaje – tvrdi Maksimović.

Akademija političke odgovornosti projekat je Udruženja građana „DON“, koji realizuju uz podršku programa BHRI, a provodi ga Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID.) Projekat traje pet mjeseci, počeo je sredinom maja, uz učešće mladih iz devet političkih partija s područja Prijedora. Osnovna ideja je, kako ističu u „DON-u“, da mladi političari, od  kojih su neki već na kandidatskim listama za naredne izbore, budu  osposobljeni ne samo da predstavljaju svoje partije, već i građane, bez govora mržnje i netolerancije, bez obzira da li su u skupštinskoj većini ili manjini.

D. S.