Taman što je malo utihnula priča o poskupljenju električne energije, krenulo je poskupljenje nafte. A onda je krenula i priča o eventualnom poskupljenju brašna. Jer cijene pšenice na evropskim berzama su u usponu. Međutim, mlinari u Republici Srpskoj kažu da se ne očekuje neki značajniji skok cijena brašna kod nas, jer u Srbiji, odakle najviše uvozimo pšenicu nema nekog naglog rasta cijene.A tamo je tona pšenice poskupila za nekih 40 do 50 evra.

– Cijene brašna nisu pratile taj rast, već su poskupile za neku polovinu poskupljenja pšenice. Sad smo u sitauciji da u Evropi cijene pšenice i dalje rastu, ali srbijasnko brašno ne prati taj skok. A na cijenu brašna u Republici Srpskoj naviše utiče cijena u Srbiji – rekao je predsjenik Udruženja milnara RS Zoran Kos.

Procjene je teško praviti, kažu mlinari, i ukoliko se Srbija ne otvori za izvoz, može se očekivati da će cijene brašna u narednom periodu mirovati, ali da sigurno neće doći do njihovog pada.

Stanje je trenutno takvo da tona pšenice u Srbiji košta izmešu 190 i 200 evra, a tona brašna oko 250 evra.

 Priče o novim poskupljenjima nisu nikakvo iznenađenje, kažu iz Udruženja za zaštitu potrošača „DON“.  Jer rast cijena goriva dovodi i do rasta cijene sjetve, što je naznaka izvjesnog poskupljenja pšenice, kaže izvršni direktor „DON-a“ Murisa Marić

– Ostale branše samo prate cijenu goriva. I sve cijene lančano su krenule na gore. Ovo je udar na džaep potrošača, ali nije nikavo iznenađenje. Jer svih ovih godina, kad dođe do poskupljenja goriva poskupe i osnovne životne namirnice – napominje Marićeva.

Ona je postavila i pitanje zašto cijene namirnica nisu pratile cijenu nafte i prošle godine, kad je došlo do drastičnog pada cijene ovog energenta. Marićeva je dodala da nas očekuje teška godina, jer sva poskupljenja na svojim leđima na kraju iznesu krajnji potrošači, a da  su  plate i penzije praktično ostale na nivou prije pandemije.

Z.J.