Prijedorska Gimnazija naredne, 2020. godine, obilježava značajan jubilej: 100 godina rada i trajanja. Proslava ovog obrazovnog, vaspitnog, kulturnog, po svemu izuzetno značajnog društvenog praznika, iziskuje angažovanje širokog spektra subjekata, od Gimnazije, Gradske uprave, Ministarstva prosvjete, nauke i kulture…pa do učenika koji su pohađali ovu, visoko cijenjenu školsku ustanovu. Uprava Gimnazije je u toku 2019. godine imenovala Organizacioni odbor za pripremu i obilježavanje jubileja, koji će se realizovati u 2020. godini, širokim spektrom sadržaja. Završni događaj je 20. decembra 2020. godine, na rođendan ove značajne ustanove. Važno mjesto u Programu obilježavanja jubileja zauzima Monografija „100 GODINA PRIJEDORSKE GIMNAZIJE“. Ovaj projekat traži ozbiljan pristup u prikupljanju faktografije, koja je danas mahom rasturena u više arhiva, po privatnim bibliotekama ili je u smutnim vremenima prosto nestala. Uprava Škole je imenovala autore Monografije, koji su se prihvatili istraživačkog rada, ali ma kako njihovo angažovanje bilo intenzivno, potrebna je sveobuhvatna saradnja svih zainteresovanih građana, bivših gimnazijalaca, da se posao obavi što kvalitetnije. U tom smislu dajemo i ovo obavještenje, da se združeno uhvatimo u kolo prikupljanja informacija i foto-dokumentacije, koja iz raznih razloga leži po privatnim ladicama. Molimo sve, koji posjeduju zanimljivu informaciju o Gimnaziji, iz bilo kojeg perioda, da je dostave u Sekretarijat Gimnazije, na ruke profesorice Hrvaćanin Snježane, ili u elektronskoj formi na E-mail: snjeskah@gmail.com

Naročito je interesantno sljedeće:

–        Svjedočanstva iz perioda 1920 – 1950. godine

–        Slike maturskih generacija

–        Članske karte: literarnog kluba „Petar Kočić“, Sokolskog društva, „Poleta“, Crvenog krsta, Odreda izviđača, Planinari i planinke, DTV „Partizan“ i dr.

–        Slike sa ekskurzija, radnih akcija, planinarenja, sa takmičenja u sportovima, sletova

–        Nagrade sa takmičenja

–        Slike sa marševa iz Predvojničke obuke

–        Slike i podatke o učenicima koji su učestvovali na raznim takmičenjima

–        Pismena sjećanja o gimnazijskim danima

Svi dostavljeni materijali biće skenirani i odmah vraćeni.

U nadi da će ovim apelom do sada prikupljenja građa biti obogaćena Vašim prilozima, autori Monografije se srdačno zahvaljuju.

Autori Monografije „100 GODINA PRIJEDORSKE GIMNAZIJE“

PrethodniPRIJEDOR DOMAĆIN PRIVREDNE KONFERENCIJE 28. I 29. NOVEMBRA (video)
SlijedećiU PRIJEDORU PROŠLE GODINE 181 ŽRTVA NASILJA (video)