15.8 C
Prijedor
Subota, 1 Aprila, 2023

MORAJU PLATITI 15.000 KM CARINE I PDV-a ZA HUMANITARNU POMOĆ

Najnovije vijesti

Humanitarna organizacija “Hleb života” iz Prijedora za desetak pošiljki medicinske opreme, bolničkih kreveta, invalidskih pomagala, pelena… koje su kao humanitarna pomoć pristigle iz Švedske, mora da plati carinu i PDV. Potvrdio je ovo Danko Malešević, predsjednik “Hleba života”, i dodao da je riječ o skoro 15.000 maraka zbog čega su angažovali i advokata.

Danko Malešević, predsjednik “Hleba života”

– To su za nas dodatni i neshvatljivi troškovi. Do 2014. godine na ovu vrstu pomoći koju smo prosljeđivali bolesnima, siromašnima i medicinskim ustanovama na području prijedorske i banjalučke regije, nismo plaćali ni carinu ni PDV. Odjednom nam je prije nekoliko mjeseci iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH stiglo negativno rješenje na pošiljke koje smo uvezli prije tri godine. Ne znam šta se toliko dugo čekalo. Da smo za to znali ranije, obustavili bismo uvoz te humanitarne opreme – kaže Malešević.

Ratko Kovačević, portparol UIOBiH, pojašnjava da su Zakonom o carinskoj politici BiH, u članu 176, propisani slučajevi u kojima se pod posebnim uvjetima oslobađenje od plaćanja dažbine odobrava pojedinačno kada se roba stavlja u slobodan promet u BiH.

Članom 10 ovog priloga, koji se odnosi na robu za dobrotvorne i humanitarne organizacije, precizirani su uslovi i dokumentacija koju treba pribaviti.

– Ukoliko postoji zakonski osnov, donosi se rješenje o oslobađanju. U konkretnom slučaju, očigledno nisu bili ispunjeni svi uslovi za oslobađanje – naveo je Kovačević u odgovoru na naše pitanje.

– Strašno mi je žao ljudi koji svakodnevno dolaze kod nas. Pitaju da li imamo neko od invalidskih pomagala, posebno pelene. Humanitarna organizacija iz Švedske, također, pita da li treba da nam šalje pomoć, a ne znam kako da joj objasnimo da je zapelo kod plaćanja carine i PDV-a. Ne znam koji to konkretan uslov nismo ispunili – kaže Malešević.

izvor: Avaz

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!