12.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

MOTORKOM STVARA PTICE

Najnovije vijesti

Električna motorka je njegovo dlijeto, je samo s njom obrađuje komade drveta iz kojih naprosto polijeću drvene ptice. Dok ga posmatramo, kako u dvorištu kuće u Božićima obrađuje jedan drveni panj, sve izgleda zadivljujuće jednostavno. S milimetarskom preciznošću otkida komadić, po komadić  drveta a onda se počinju ukazivati obrisi krila, kljuna,nogu..

img_0762

Ni jedna ptica Mladena Stakića nije ista, a u posljednjih godinu dana, kako je nabavio motorku i shvatio da ona može  biti sjajan skulptorski alat napravio ih je cijelo jedno jato. Priča da je sve počelo sasvim slučajno.

img_0779

-Vidio sam to negdje, pa sam pokušao i ja i uspio iz prve. Vidim da nije loše ispalo, da se mnogim dopada, pa sam nastavio- kaže Mladen koji u svom hobiju ne vidi ništa neobično. Alat je alat, a električna motorka ga, mada bi volio da ima još nekoliko manjih dijelova, čisto zbog finalne i tanane obrade svojih djela, sasvim dobro služi.

img_0765

Samouki skulptor za sad pravi samo ptice, uglavnom one velike, sokolove, jastrebove…Za jednu mu treba obično nekoliko dana, kad se zanese i po nekoliki sati rada dnevno i šest, sedam rezervoara goriva. I naravno solidan panj, može lipov, trešnjin, oras, kruška..

– Nađem panj i u njemu već vidim tu neku moju skulpturu. Do detalja je oblikujem motorkom, a tek na kraju malo „doplegam“ brusilicom, ponekad i lakiram… Volim ptice, taj njihov pokret, slobodu. To me fascinira – kaže Mladen koji će svojim pticama uskoro pridružiti i jednu žensku skulpturu. Trebaće vjerovatno više vremena, više goriva…ali ne žali se, jer u svom hobiju bukvalno uživa.

-Neko voli lov, neko ribolov, neko nešto skuplja, a ja uživam u obradi drveta – kaže ovaj Prijedorčanin. Za njegova umjetnička djela mnogi su već čuli, a neki su imali i to zadovoljstvo da ptice dobiju kao poklon, jer  ih Mladen, koji je i umjetnički koreograf KUD-a „Kozare“ iz Prijedora  često nosi na putovanja i poklanja domaćinima. U posljednje vrijeme, doduše stidljivo, stižu ponude i da poneku od svojih ptica proda.

-Stalno tragam za nekim novim idejama, u kontaktu sam s nekim ljudima iz Slovenije, Njemačke… Jedan čovjek iz Ljubljane mi je nedavno poklonio set dlijeta, a ja se opet držim motorke. Naučio da njom „vajam“ – kaže Mladen koji je i kapiju imanja u Božićima ukrasio s dvije ptice.

img_0799

Ove, nastale sasvim slučajno, prosto lete iz živog stabla  koje su električari nakon nekih radova presjekli na pola…

M.Zgonjanin

foto: Dragan Stojnić Giga

img_0757 img_0795