-1.2 C
Prijedor
Subota, 9 Decembra, 2023

MOŽDANI UDAR – JEDNO OD NAJTEŽIH OBOLJENJA, PREVENCIJA SPASAVA ŽIVOT

Najnovije vijesti

Medicinsko osoblje Klinike za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske zajedno sa Udruženjem neurologa, obilježavajući Svjetski dan borbe protiv moždanog udara, organizovalo je danas besplatno mjerenje krvnog pritiska i šećera u krvi svim zainteresovanim Banjalučanima s ciljem prevencije moždanog udara.
Generalni direktor UKC-a Srpske Vlado Đajić rekao je novinarima da je akcija organizovana da bi se ukazalo na to da je moždani udar jedno od najtežih oboljenja savremenog čovjeka.

“Zdravstveni sistem i Vlada Republike Srpske su mnogo uložili u zdravstvo. Naš apel je da i pojedinac počne da ulaže u redovne kontrole, izbjegavanje faktora rizika i ultrazvučno ispitivanje krvnih sudova vrata i glave. To može spasiti život svakog od nas i svakog člana naše porodice”, napomenuo je Đajić.

Načelnik Klinike za neurologiju Siniša Miljković rekao je da je potrebno što prije prepoznati simptome moždanog udara i doći u bolnicu kako bi se povećala mogućnost izlječenja.

“Simptomi su oduzetost govora, ruke, noge i jedne polovine tijela, krivljenje lica. Od nastanka moždanog udara do početka terapije smije proći najviše četiri i po sata. Što se prije dođe to je bolje za mozak, za oporavak mozga”, istakao je Miljković.

Sofija Vučićević, koja je doživjela moždani udar sa 24 godine, rekla je da je krucijalno za njen uspješan oporavak bilo brzo prepoznavanje simptoma moždanog udara i brza ljekarska pomoć.

“Želim da poručim da svi imamo želje, ambicije, ciljeve i stres oko svega toga, ali kada vam se ovo desi, onda vidite samo da je najbitnija ljubav i dragi ljudi kojima se okružujete”, istakla je Vučićevićeva.

Građanima na banjalučkom Trgu Krajine medicinari su dijelili i letke sa znakovima i simptomima moždanog udara i načinima prevencije.

SRNA