5.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Marta, 2023

Murisa Marić u Ukrajini: NA SVAKOM ĆOŠKU KIOSCI S KAFOM (video)

Najnovije vijesti

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana „DON“, provela je pet dana u Ukrajini. Bila je dio desetočlane delegacije „Koalicije pod lupom“ koja je, u okviru međunarodne Koalicije „ENEMO“, pratila regularnost predsjedničkih izbora u ovoj zemlјi

Utisci koje nosi iz Ukrajine su sjajni. Priča da je prijatno iznenađena susretlјivošću i gostolјubivošću koja je primjetna gotovo na svakom koraku. Dodaje da je Ukrajina veoma uredna zemlјa. Marićeva je bila prilično iznenađena time koliko Ukrajinci vole kafu.

– Gotovo na svakom ćošku mogu se naći kiosci za kafu koja košta samo jednu marku. Ukrajinci dosta polažu na modu, mogu se kupiti neke marke sa Zapada i to jeftinije nego u zemlјi porijekla. Takođe imaju dosta uličnih zabavlјača, a kao suvenir najpopularnija je babuška koja je oslikana izuzetno živim bojama – kaže Murisa Marić.  Zadovolјna je i onim što je vidjela na izbornim mjestima.

 

– Međunarodni posmatrači, a bilo nas je 160 s prostora bivše Jugoslavije, Slovačke, Albanije, Kirgistana, ali i drugih zemalјa,   bili su na prostoru cijele Ukrajine. Ja sam bila u Kijevskoj oblasti. Na listićima je bilo 32 miliona birača, a biračka mjesta su im prilično mnogolјudna i na njih dolazi od 500 do 2.500 glasača. U biračkim odborima, što je meni bilo vrlo zanimlјivo, nalazilo se 95 odsto žena u čiji rad imaju prilično povjerenja. Inače ne bi bile tu – zaklјučuje naša sagovornica.

Zapazila je da se, nakon zatvaranja biračkih mjesta, od 20 časova, poništavaju svi preostali glasački listići.

– Ti listići izgledaju kao taloni. Ubacuju se u providnu glasačku kutiju. Nјihovi birači se potpisuju na glasački listić, ali i na birački spisak. Mogućnost neregularnosti izbora svedena je na minimum i bilo bi dobro kada bi tu praksu mogli primijeniti i kod nas – smatra Marićeva koja će 19. aprila ponovo za Ukrajinu. Pratiće  drugi krug predsjedničkih izbora u koji su ušli Volodimir Zelenski i Petro Porošenko.

M.Z.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!