Od danas pa do četvrtog januara posjetioci Muzeja Kozare imaće priliku da pogledaju samostalnu izložbu akademskog slikara  Olivere Basta iz Banja Luke.. Riječ je o izložbi grafika drvorezi i linorezi, rađeni na ručno izrađenom papiru .

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić  kaže da je u pitanju izuzetno dobra i   snažna izložba grafika . Ovdje je prisutna sva likovnost, svi elementi grafike kao što su kompozicija, boja, sam koloristički pristup u radovima, a naravno ima i monohromatskih, naveo je Radonjić.

-Sve je podređeno tom nekom zajedničkom izrazu . Sva djela su povezana na način da izložba kao cjelina predstavlja izuzetno bogat vizuelni doživljaj. Čak i način na koji su slike opremljene odnosno uramljene  u službi te svrhe – rekao je Radonjić.

Olivera Basta diplomirala  je grafiku u Banjaluci  i završila  magistarske studije slikarstva. Ovo joj je 16-ta samostalna izložba, a izlagala je širom BiH i Srbije.   Ima i preko  150 kolektivnih izložbi, širom svijeta. Motive za ovu izložbu, kako kaže, pronašla je u svom okruženju ili događajima  pročitanim u književnim djelima, koje je svela na likovne znakove  i prenijela na papir.  

-Ovdje su predstavljena  34 rada na ručno rađenom papiru koje sama izrađujem . Predstavljeno je sedam malih formata, nekoliko velikih i desetak srednjih. Grafički papir izrađujem reciklažom pamučnog papira, koristim vrlo kvalitetne grafičke boje, a tehnikle su drvorez i linorez – istakla je Basta.

Ovo je peta izložba, ove godine, u prijedorskom muzeju, kaže Radonjić dodajući  da je muzej organizovao i  15 digitalnih izložbi. Već u januaru najavljuje izložbu Nikoline Vuleta, a u martu Radmile Lizdek i Branka Milanovića.

P. Š.