Prijedorski Muzej Kozare je juče u Novom Gradu, u saradnji sa republičkim Zavodom za zaštitu spomenika Srbije i Zavičajnim muzejom iz Jagodine, priredio izložbu pod nazivom „Manastir Manasija – šest decenija istraživanja i zaštite“.

– Na izložbi je predstavljeno dvadesetak panoa koji ilustruju restauratorko-konzervatorske radove u kompleksu srednjovjekovnog  manastira Resava, danas poznatijem pod nazivom Manasija, koji je izgrađen u periodu od 1407. do 1418. godine – navode u Muzeju Kozare i podsjećaju da je riječ o spomeniku kulture najviše kategorije i zadužbini ktitora despota Stefana Lazarevića.

Manastir Manasija je sa monumentalnim zdanjem trpezarije, sa 12 kula i odbrambenim bedemom jedan od reprezentativnih primjera srpskog srednjovjekovnog crkvenog graditeljstva, a izložba, tim povodom, vidjeli su i Prijedorčani, povodom dana Svetog Luke, krsne slave Muzeja Kozare.

Samo u ovoj godini, kao ustanova od regionalnog značaja, Muzej Kozare je priredio tri izložbe u opštini Novi Grad: izložbu mozaika pod nazivom „Mozaik praksis“, radove sa Prvog međunarodnog bijenala radova na papiru i najnoviju izložbu – reprezentativni prikaz onoga što je za 60 godina urađeno da se manastiru Manasija vrati stari sjaj.

R.R.

 

PrethodniGRADSKA ČITAONICA: PROMOCIJA “OLUJNOG BEDEMA”
Slijedeći,,CROMEX,, URUČIO POMOĆ JAVNOJ KUHINJI (FOTO i VIDEO)