U Muzeju Kozare danas je otvorena izložba crteža Nikoline Peslać, akademskog slikara, koja je dosad imala osam samostalnih izložbi i dobitnik je dviju nagrada za grafiku od strane Muzeja Kozare. Izložba će trajati do 27. marta.

Ljubitelji ove vrste likovne umjetnosti imaju priliku da pogledaju 18 radova ove umjetnice. Riječ je o monohromnim crtežima sa nekim kolorističkim akcentima na kojima je predstavljen ogoljen čovjek koji na crtežima podsjećaju na anatomske studije. Ovim radovima umjetnica, kako je istakla, prikazuje čovjeka izloženog svakodnevnim pritiscima.  

-To su u stvari prikazi čovjeka ogoljenog, krhkog čiji je identitet u današnjem vremenu u pitanju, kada je izložen mnogim različitim pritiscima da se prilagođava, da postaje nešto što možda nije bio i to ga čini krhkim, lomljivim. Samim tim to bi bio uvod u neku priči svega onoga šta se događa sa čovjekom koji je stalno izložen pritisku – rekla je Peslać.

Direktor Muzeja Zoran Radonjić istakao je da se ovom izložbom startuje i sa ovogodišnjom likovnom izlagačkom sezonom.

-Kao što smo najavili krajem prošle godine, ovogodišnju likovnu izlagačku sezonu počinjemo crtežima Nikoline Peslać, koja je po odluci Umjetničkog savjeta izabrana za izlagačku sezonu prošle godine. Međutim, zbog novonastale situacije, vezane za pandemiju virusa korona, izložba je pomjerena za ovu godinu, tako da ovom izložbom počinjemo i ovogodišnju izlagačku sezonu. Nastavićemo je sa izložbama uglavnom domaćih autora, jer je  praktičnije u ovoj situaciji da takve izložbe organizujemo – rekao je Radonjić.

Svih 18 radova ove izložbe autorka će pokloniti Muzeju Kozare.

P. Š.