19.8 C
Prijedor
Četvrtak, 23 Marta, 2023

MUZEJ KOZARE OBILJEŽAVA SVJETSKI DAN I EVROPSKU NOĆ MUZEJA (video)

Najnovije vijesti

Muzej Kozare, i ove godine, prigodnim programom obilježava Međunarodni dan i Evropsku noć muzeja, s ciljem da se istakne uloga muzeja kao sjedišta kulture, rekao je direktor Zoran Radonjić.

Učenici Osnovne škole „Desanka Maksimović“ prisustvovali su predavanju i video prezentaciji na temu „Dekorativna ornamentika na keramičkim posudama bronzanog doba gradine Zecovi” koje je održala kustos arheološke zbirke Muzeja Kozare Daniela Radosavac. Njen kolega Aleksa Milić kustos likovne zbirke vodio je likovnu radionicu “Ornament-savremena tradicija”.

– Htjeli smo da pokažemo da je, bez obzira što je korišten u praistoriji, i star preko 2.000 godina, ornament vrlo primjenljiv kroz sve aspekte savremene likovne umjetnosti – istakla je Daniela Radosavac. Milić je dodao da su polaznici radionice koristili likovni element kao dio naslijeđa u svom vlastitiom likovnom izrazu, što, po njegovim riječima, pokazuje da je tradicija uvijek savremena.

– Učenici su, kroz kreativno djelovanje, na još bolji način otkrili tradiciju – smatra Milić.

U toku dana priređen je stručno vođen obilazak znamenitosti Prijedora. Posjetioci Muzeja Kozare mogu pogledati stalne postavke: arheološku izložbu “Gradina Zecovi i nekropola Čarakovo”, etnološku “Identitet, nasljeđe, naša nošnja”, istorijsku “Mjesta /ne/zaborava”, gostujuću “Prolećnu izložbu” Udruženja likovnih umetnika Srbije, kao i stalne izložbe u Spomen-kući Stojanovića.

Evropska noć muzeja obilježeva se u osam gradova Republike Srpske, a tim povodom večeras će u Muzeju Kozare, u 21.00 čas, koncert održati “DŽez bles bend”.

D. S.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!