19.8 C
Prijedor
Srijeda, 31 Maja, 2023

MUZEJ KOZARE: OTVORENA MANIFESTACIJA “STAZAMA BRANKOVOG ŽIVOTA”

Najnovije vijesti

U Muzeju Kozare večeras je otvorena manifestacija “Stazama Brankovog života”, posvećena velikom srpskom piscu Branku Ćopiću. Život i književni rad Ćopića prikazan je kroz izložbu fotografija, koja je za posjetioce otvorena do 9. novembra, uz brojne sadržaje, ali i učesnike.

“Dio fotografija ustupio je Muzej Republike Srpske iz svoje arhivske građe, a preostali dio fotogafije su Igora Motla. Baštu Brankovog života objedinili smo na savremen i svevremen način. Izložbu prati i projekcija u kojoj Branko govori o rodnim Hašanima i o svom životu. Pored fotografija predstavićemo i zbirku najstarijih izdanja knjiga koju nam je ustupila Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije”. U manifestaciji učestvuje i Dječiji vrtić “Radost”, rekla je Dragana Žujić, vršilac dužnosti direktora Muzeja Kozare i autor izložbe.  

Kako bi se podsjetili na život i djelo Branka Ćopića u njegovim rodnim Hašanima, prve večeri manifestacije govorili su pjesnici, učenici i kulturni radnici.

“Kada smo došli do ideje da se radi stalna postavka u Hašanima bilo je veoma teško doći do arhivske građe, zato što se ne čuva u Republici Srpskoj, već u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu i Arhivu i biblioteci Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu. Na svu sreću, kolege iz obje institucije su nam ustupile taj materijal, ali smatram da je potebno da se potpiše neki sporazum na novu RS i Srbije da se taj materijal ustupi i institucijama kao što je Muzej Kozare u Prijedoru, kako bi svi zainteresovani mogu da istražuju život i rad Branka Ćopića”, rekao je Vladimir Đukanović, muzejski savjetnik i etnolog u Muzeju Republike Srpske.

Manifestaciju posvećenu Branku Ćopiću podržali su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije”.

M. Š.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!