Zbog virusa korona otkazani su svi koncerti i javni nastupi. Muzičari trpe velike gubitke, a najteže im pada neizvjesnost, jer niko ne može sa sigurnošću procijeniti do kada će trajati ova situacija. Dinko Salihbašić iz benda “Rock ko fol” smatra da su muzičari posljednji na listi prioriteta i da vlast nema sluha za ljude iz ove branše.

 – Kad bi virus bio usmjeren samo na političare, pitam se da li bi oni prestali sa radom, da li bi primali plate? Mislim da smo mi, u svemu ovome, najgore prošli – zaključio je on.

Ovo nam je potvrdio i Momir Stanić. Kako kaže, gora vremena ne pamti.

– Prihoda nema, pa mijenjamo profesiju. Snalazimo se. Teško jeste, ali nekako se snalazimo, jer ne može ništa vječno trajati – istakao je on.

Ništa bolje nije ni estradnim menadžerima. Milan Gambiroža iz Prijedora nije optimističan. Koncerti će ove godine, po svemu sudeći, u potpunosti izostati.

– Mislim da ćemo mi zadnji proraditi. Prihoda nema. Ljudi ne shvataju tu muzičku industriju i muzičari spadaju u najniži sloj u društvu – smatra on.

Komentarišući proteste muzičara i ugostitelja u Sarajevu, naši sagovornici ističu da podržavaju taj način iskazivanja nezadovoljstva, iako ne vjeruju da će time bilo šta promijeniti.

B. D.