5.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Marta, 2023

NA KONKURS ZA NOVI MURAL STIGLE 54 PRIJAVE

Najnovije vijesti

– Na konkurs za dodjelu godišnje međunarodne nagrade “Paola de Maninkor” za najbolji mural u Prijedoru ove godine stigle su 54 prijave autora iz 11 zemalja, saopštilo je danas prijedorsko Udruženje likovnih umjetnika.

Riječ je o stvaraocima iz Italije, NJemačke, Poljske, Portugalije, Egipta, Maroka, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i BiH, a prijedlozi su objavljeni na “Fejsbuk” stranici Udruženja. 

Stručni žiri zasjedaće krajem sedmice. 

Pobjednik konkursa dobija priliku da svoj prijedlog oslika na javnoj površini u centralnoj gradskoj zoni u Prijedoru, što je planirano između 15. avgusta i 30. septembra. 

Površina predviđena za ovogodišnju realizaciju murala najmanja je do sada i ima 43 metra kvadratna. Nalazi se na fasadi stambene zgrade u Ulici Nikole Pašića koja je okrenuta ka prostoru između Muzeja Kozare i zgrade Policijske uprave Prijedor. 

Priznanje nosi ime trentinske umjetnice koja je 1998. godine zajedno sa djecom iz tadašnjih izbjegličkih centara oslikala prvi mural u Prijedoru, na Elektrotehničkoj školi. 

Nagrada se sastoji od plakete i nagradnog fonda od 3.000 KM. 

Grad Prijedor više od dvije decenije sarađuje sa italijanskim gradom Trento, u pokrajini Trentino, a saradnja se nastavlja i u projektu “Prijedor – grad murala”, koji od 2013. godine realizuje Udruženje likovnih umjetnika.

Pristigle prijedloge možete pogledati OVDJE:

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!