20.8 C
Prijedor
Petak, 1 Decembra, 2023

NA KOZARI OBILJEŽEN DAN PLANETE ZEMLJE

Najnovije vijesti

Na Mrakovici je danas obilježen Svjetski dan planete Zemlje, koji se obilježava širom svijeta s ciljem zaštite prirodnih resursa, smanjenja negativnih uticaja na životnu sredinu i podizanja ekološke svijesti. Obilježavanje Dana planete Zemlje organizovali su Ambasada SAD u BiH i Nacionalni park “Kozara”.

Ambasador SAD u BiH Morin Kormak uručila je nagrade i priznanja pobjednicima kampanje “BiH Green Awards 2017” /Zelena nagrada/ koju su osvojili u kategoriji opština/gradova-opština Čapljina, nevladinih organizacija Centar za životnu sredinu iz Banjaluke, kategoriji biznisa Plantaža “Baš bašča” iz Breze, u kategoriji građana do 30 godina Marija Ninković iz Trebinja i građana preko 30 godina Slobodanka Pavlović iz Banjaluke.
Kormakova je istakla da je Ambasadi SAD u BiH bilo veliko zadovoljstvo što je radila sa građanima BiH, sa građanskim društvom kako bi oni bili ti koji će izabrati ko je najviše radio u toj oblasti ove godine.

“Sjajan znak posvećenosti građana i njihovog mišljenja da je ovo jako važno pitanje je činjenica da je bilo više od 12.000 odgovora u anketi koju smo sproveli da bismo odabrali ovih pet pobjednika”, rekla je Komrakova.
Ona je dodala da je veoma važno što građani razumiju značaj zaštite životne sredine jer BiH ima prelijepu zemlju, tako da je Ambasada SAD sa ambasadama Švedske i Švajcarske posvećena radu na ovim važnim pitanjima.

“Tu su i agencije USAID i UN koji su vrlo posvećene ovom projektu koje učestvuju u pripremi staza za planinare, uređenju izvora pitke vode, izgradnji planinskih domova i restorana, a sve s ciljem bonjeg razvoja turizma u BiH”, dodala je Komrakova koja je prošetala planinskim stazama na Kozari.
Pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Republike Srpske Svjetlana Radusin je izrazila zadovoljstvo što je i ovo ministarstvo podržalo ovu manifestaciju kada se na Dan planete zemlje dodjeljuje neka nagrada koja se odnosi na zaštitu životne sredine i na očuvanje prirodnih vrijednosti ove zemlje.

“Nadam se da će se u narednom periodu povećati procenat zaštićenih područja u BiH i i da će i institucije oba entiteta dati svoj doprinos tome, kao i što su ljepote ove zemlje prepoznate kao turističke destinacije i to sve daje doprinos uspostavljanju održivog sistema i u oblasti zaštite životne sredine i zaštite prirodnih biodiverziteta, kao i funkcionisanje nacionalnih parkova i zaštićenih područja”, istakla je Radusinova.
Alma Tihić iz Centra za razvoj i podršku, kao suorganizatora manfiestacije, istakla je veliki interes građana da se uključe i u glasanje i u same nominacije.
“Želimo da ovo postane tradicionalna manfiestacija i pozivamo sve one koji se bave zaštitom životne sredine i promocije principa energetske efikasnosti i zaštite okoline i obnovljivih izvora energije da i dalje rade kako bi iduće godine bili jedni od nominovanih”, poručila je Tihićeva.

Dragan Romčević, direktor Nacionalnog parka ” Kozara” koji je bio jedan od organizatora ove manifestacije, rekao je da na Dan planete Zemlje treba upututi apel građanima da budu odgovorni u zaštiti prirode.
“Poruka sa ovog mjesta je da su čovjek i priroda jedno i da treba da nastavimo da budemo zajedno i da budućim generacijama ostavimo prirodu ovakvu kakvu danas imamo”, poručio je Romčević.
Kampanja je po prvi put organizuje u BiH s ciljem promocije korisnih, inovativnih i kreativnih pristupa očuvanju životne sredine.

izvor: Srna

foto: Giga

“BiH Green Awards 2017” /Zelena nagrada/ osvojili su u kategoriji opština/gradova-opština Čapljina
nevladina organizacija Centar za životnu sredinu iz Banjaluke
Marija Ninković iz Trebinja u kategoriji građana do 30 godina
“Baš bašča” iz Breze u kategoriji biznisa Plantaža
Slobodanka Pavlović iz Banjaluke u kategoriji građana preko 30 godina