Srijeda, 24. Aprila 2024.
7.8 C
Prijedor

NA MEĐUNARODNOM FESTIVALU “ZLATNA VILA” NASTUPA DEVET HOROVA

NAJNOVIJE VIJESTI

Na 17. Međunarodnom festivalu horova “Zlatna vila” koji će od 11. do 13. maja biti održan u Prijedoru nastupiće devet horova iz sedam zemalja, potvrđeno je na današnjoj sjednici Organizacionog odbora festivala.
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je i predsjednik Organizacionog odbora Festivala je istakao da je ovo tradicionalna i prestižna gradska manifestacija koja okuplja najbolje horske pjevače iz zemalja u okruženju i cijele Evrope.

“Ovaj festival ima odjeka daleko od grada u kojem živimo i uvijek dovodi eminentne horske pjevačke grupe koji privuku veliki broj naših sugrađana koji sa zadovoljstvom prate cijeli tok festivala”, rekao je Đaković.
On je potvrdio da će se ove godine prije zvaničnog dijela festivala kao novina održati revija dječijeg horskog pjevanja “Mala vila” na kojoj će nastupiti dječiji horovi iz prijedorskih vrtića i škola.

U dvije zvanične festivalske večeri publici će se predstaviti Mješoviti hor iz mađarskog grada Pečuja, “Moravija hor” iz Ostrave u Češkoj, “Pančevačko srpsko crkveno pjevačko društvo”, Gradski hor “Vardar” iz Skoplja, Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” iz Banjaluke, Hor “Josip Štolcer Slavenski” iz Čakovca u Hrvatskoj, Mješoviti hor AKUD Univerziteta Novi Sad “Sonja Marinković”, Primorski akademski zbor “Vinko Vodopivec” iz LJubljane i Mješoviti kamerni hor iz Kamnika u Sloveniji.

Prema propozicijama horovi su obavezni da u svom dvadesetminutnom nastupu izvedu pet kompozicija pripremljenih za festival – djelo starog majstora, savremeno djelo iz 20. vijeka, djelo jednog srpskog i jednog domaćeg autora, kao i djelo po slobodnom izboru.

Najboljem horu prema mišljenju tročlanog stručnog žirija pripašće plaketa “Zlatna vila”, a predviđena je dodjela posebnih povelja za drugo i treće mjesto, te još pet posebnih priznanja – najbolje izvedbe savremenog, domaćeg i duhovnog žanra, te povelja za djela starog majstora, inovaciju i virtuoznost u interpretaciji, kao i povelja-nagrada publike.

Nastup horova ocjenjivaće stručni žiri u sastavu Svetislav Božić iz Beograda, Tomislav Fačini iz Zagreba i Aljoša Novaković iz Prijedora.

Pokrovitelj ovogodišnjeg Međunarodnog festival horova “Zlatna vila” je Grad Prijedor, a održava se u sklopu obilježavanja 16. maja- Dana grada.

https://youtu.be/5mJmIw9YpoY

izvor: Srna

foto: Giga