Četvrtak, 25. Aprila 2024.
9.8 C
Prijedor

NA NAREDNOJ SJEDNICI SKUPŠTINE AKCIONARA RŽR LJUBIJA NEĆE BITI RAZMATRAN STATU

NAJNOVIJE VIJESTI

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je Vlada Srpske zauzela stav da na sjednici Skupštine akcionara Rudnika željezne rude /RŽR/ “LJubija” 11. januara neće biti razmatrana statusna promjena rudnika koja podrazumijeva podjelu uz osnivanje novog preduzeća.
“Pitanje statusne promjene preduzeća `LJubija` izuzetno je važno i ne smije se dozvoliti da neko `ležeći potrbuške` daje ideje o reorganizaciji RŽR `LJubija` bez adekvatne procjene eventualnih posljedica koje bi ta statusna promjena mogla da donese”, saopšteno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Srpske.

Iz resornog ministarstva ističu da nije okončan postupak privatizacije paketa od 65 odsto državnih akcija u RŽR “LJubija” po osnovu dvije primljene ponude, te bi eventualna statusna promjena mogla da zakomplikuje završetak ovog postupka.

“Potrebno je izvršiti prodaju državnog kapitala u RŽR `LJubija`, čime bi podstakli konkuretsku aktivnost i razvili daleko kvalitetniju proizvodnju mineralnih sirovina na području prijedorskog rudarskog basena”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva ističu da je apsolutni interes Republike Srpske da se prirodnim resursima upravlja na najbolji način i krajnje racionalno, za šta se resorno ministarstvo maksimalno zalaže u okviru svoje nadležnosti i kroz svoj dosadašnji rad.

Đokić je istakao da će Vlada i Ministarstvo uložiti dodatne napore da se tokom ove godine pojačaju investicione aktivnosti u svim sektorima, posebno energetike i prerađivačke industrije.

Petar Đokić
Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske

“Pojačaćemo koordinaciju svih investicionih aktivnosti, a od `Elektroprivrede Republike Srpske`, kao nosioca izgradnje velikih energetskih objekata, kao što su hidroelektrane `Buk Bijela` i `Dabar` i Termoelektrana `Gacko` blok dva, očekuje se i zahtijeva odlučnije i spremnije djelovanje”, rekao je Đokić.

On je dodao da će sa koncesionarom “Komsar enerdži” biti nastavljeni razgovori o tome da li će u ovoj godini nastaviti sa daljom izgradnjom Termoelektrane “Ugljevik tri”.

“Radićemo i dalje na promociji Republike Srpske kao dobrog mjesta za ulaganje, razvijajući što veći broj kontakata i privlačeći što veći broj potencijalnih investitora”, naveo je Đokić.

izvor: srna

foto: arhiva