3.8 C
Prijedor
Petak, 2 Decembra, 2022

NA PALEŽU ODRŽAN “SPOMEN NA SKENDERA”

Najnovije vijesti

Na Paležu, mjestu gdje je Skender Kulenović prvi put pročitao poemu “Stojanka majka Knežopoljka”, danas je održan Mali poetski čas “Spomen na Skendera”, u okviru programa 50. “Književnih susreta na Kozari”.

Kada je Skender Kulenović, u avgustu 1942. godine, na Paležu prvi put pročitao poemu “Stojanka majka Knežopoljka”, slušalo ga je 900 preživjelih partizana Kozarskog odreda. Na tom mjestu danas su položeni vijenci, a pjesnici su u Skenderovu čast čitali svoje stihove. Književnica iz Prijedora, Suzana Stupar, pročitala je svoje dvije pjesme, među kojima jednu pod nazivom “Kozara”.

“Za mene je veoma značajno biti ovdje. Ratna tematika ne može da zaobiđe ni našu poeziju, ni našu književnost iz razloga što smo često u tim nekim previranjima i ratovima, svakih 50 godina. To je razlog da se to zabilježi na neku stranicu istorije naše, a ko to bolje radi od pjesnika i književnika”, upitala je Stupareva.

Književnik iz Kozarske Dubice, Dalibor Mirosav, kaže da je prvi put na “Paležu” i da je učešće u Malom poetskom času veoma značajno za njega.

“Svakako da je izuzetno važno, budući da u književnosti moramo da budemo oslonjeni na tradiciju. Imamo takve slučajeve i kod drugih naroda, na primjer Tomas Eliot je pisao o tradiciji i individualnom kvalitetu. Znači, morate da se oslonite na tradiciju da biste mogli i vi kao pojedinac nešto da doprinesete”, ističe Mirosav.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora, Monja Kasalović, rekla je da se Mali poetski čas na Paležu duži niz godina organizuje u okviru “Književnih susreta na Kozari”.

“Dajemo značaj tom istorijskom momentu, odakle je sve počelo kada govorimo o književnosti i ‘Književnim susretima’. Već u utorak nas čeka promocija ‘Knjige sjećanja’, a u srijedu imamo promociju naše izdavačke djelatnosti”, rekla je Kasalovićeva.

U okviru jubilarnih 50.“Književnih susreta na Kozari”, u petak, 16. septembra, biće održana Svečana akademija u Pozorištu Prijedor. Narednog dana, u podne, na Mrakovici će biti Poetski čas, a u 20 sati u Pozorištu Prijedor tradicionalno Veče laureata.

B. M.