-3.2 C
Prijedor
Utorak, 7 Februara, 2023

NA PASOŠE SE ČEKA GOTOVO DVA MJESECA

Najnovije vijesti

Čekanje na izdavanje putnih isprava pogađa sve stanovnike Bosne i Hercegovine, pa ni Prijedor nije izuzetak. Razlog za sporost je nedostatak pasoških knjižica koje bi trebalo da obezbijedi kompanija „Milbauer“. Gužvi na šalterima za izdavanje pasoša u Prijedoru nema, a i oni malobrojni građani koje smo tamo zatekli, nisu bili raspoloženi za razgovor.

Jelena Samardžija, načelnik Odjeljenja za pravne i kadrovske poslove Policijske uprave Prijedor

– Sam prijem zahtjeva za izdavanje putne isprave i njegova obrada u smislu potrebnih provjera su vrlo brzi, ali štampa putnih isprava je prilično usporena – pojasnila je Jelena Samardžija, načelnik Odjeljenja za pravne i kadrovske poslove Policijske uprave Prijedor. Ona dodaje da je na području koje pokriva PU Prijedor čekanje od podnošenje zahtjeva za putnu ispravu do njenog uručenja oko 50 dana, što je značajno iznad zakonski predviđenog roka od 30 dana. Neki građani razmišljaju i o alternativi, pa se poteže pitanje zajedničkog pasoša, ali, kako objašnjavaju nadležni, to je specifična isprava za specifične slučajeve i potrebe.

– Izdavanje zajedničkog pasoša uslovljeno je postojanjem grupe i ciljanog putovanja. Najčešće su to ekskurzije. Potrebno je da se steknu svi uslovi kao i za izdavanje pojedinačnih pasoša – pojašnjava Samardžija.

Takvi pasoši se izdaju za grupe koje broje između pet i pedeset članova, za putovanje u jednu ili više zemalja koje se moraju navesti, a zajednički pasoš ne može da važi duže od jedne godine. Ove sedmice Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) raspisala je novi tender za nabavku pasoških knjižica. Građanima ostaje samo da se nadaju da će institucije na državnom nivou, konačno, riješiti problem  sa dobavljačem, te da će svoje putne isprave dobiti na vrijeme.

Z.J.

foto: Arhiva