18.8 C
Prijedor
Četvrtak, 21 Septembra, 2023

NA PODRUČJU PRIJEDORA UHAPŠENO OSAM OSUMNJIČENIH ZA RATNI ZLOČIN

Najnovije vijesti

Na području Prijedora i okoline rano jutros je uhapšeno osam lica osumnjičenih za ratni zločin nad bošnjačkim stanovništvom u ljeto 1992. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
Uhapšeni su Slobodan Taranjac, Milidrag Glušac, Ranko Babić, Marinko Praštalo, Ranko Došenović, Zdravko Panić, Trivo Vukić i Milan Vukić.

NJih su po nalogu Tužilaštva BiH uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH, a na više lokacija koje koriste vrše se pretresi.

U saopštenju je navedeno da su uhapšeni osumnjičeni da su u svojstvu pripadnika Kriznog štaba, vojske i policije krajem jula 1992. godine učestvovali u nezakonitom zarobljavanju oko 120 muškaraca, među kojima je bilo 15 maloljetnih lica, na području mjesta Miska Glava, koji su nakon toga zatočeni u domu kulture i obližnjem stadionu gdje su tri dana mučeni.
hapsenja-1
Iz Tužilaštva navode da je tokom zatočenja izdvojeno i ubijeno između 10 do 15 lica, a ostali su odvedeni na lokalitet LJubije, gdje su ubijeni hicima iz vatrenog oružja.

Samo je nekoliko žrtava uspjelo preživjeti strijeljanje i njihova svjedočenja bila su od ključne važnosti za rasvjetljavanje ovog zločina, navodi se u saopštenju.

Nakon rata, ubijene žrtve su pronađene i ekshumirane u masovnim grobnicama na lokalitetu Redak jedan i Redak dva, a 10 tijela pronađeno je na lokalitetu Hozića kamen 2016. godine, dodaju iz Tužilaštva BiH.

Pripadnici Sipe osumnjičene će nakon lišenja slobode predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

izvor: srna

foto: Giga