Nakon uvođenja reda u oblast zdravstvenog osiguranja nezaposlenih, na biroima za zapošljavanje ostali su samo aktivni tražioci posla. Na prijedorskoj filijali takvih je oko 4.700, a još 2.500 na području susjednih pet opština. 

Zdravko Suvajac, rukovodilac prijedorske Filijale Zavoda za zapošljavanje RS kaže da su svi u obavezi da se na biro javljaju jednom u 60 dana. Sa svakim od njih, po riječima Suvajca, radi se i individualni plan zapošljavanja. Pri tom se traži i povratna informacija poslodavca.  – U smislu izvjesnosti posla. Da li se nudi neki posao na duže vrijeme, na određeno, po ugovoru o djelu i slično – kaže Suvajac.

Filijali tako ostaje osnovna funkcija, a to je posredovanje u zapošljavanju. Suvajac navodi da je poželjan i angažman nezaposlenih. S druge strane u Zavodu organizuju motivacione seminare, tu je i Centar za informisanje, savjet i obuku, a sve s ciljem usmjeravanja i pripreme za posao kroz posredovanje. U sklopu tih aktivnosti biće i revidiran plan zapošljavanja, a precizno je utvrđeno i kad neko može biti brisan s evidencije nezaposlenih.

– Ko ne prihvati lični dohodak koji je po zakonu, koji je redovan mi ćemo ga morati izbrisati iz evidencije – naglašava Suvajac i dodaje da do radnog mjesta najbrže stižu lica s tehničkim zanimanjima, elektro i mašinski inženjeri, profesori matematike, fizike, geo struka, a najmanje traženi su pravnici i ekonomisti.

M.Z.

PrethodniKako iznenaditi prave prijatelje?
SlijedećiEDUKACIJA ZA UČENIKE O OPASNOSTIMA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA (video)