23.8 C
Prijedor

(VIDEO) NA SVEČANOJ AKADEMIJI URUČENE NAGRADE I PRIZNANJA

Povodom Dana grada, u prijedorskom pozorištu održana je svečana akademija na kojoj su uručene nagrade i priznanja. Među dobitnicima je i Andrea Vučković, koja je juče na beogradskom Medicinskom fakultetu položila zadnji ispit i postala doktor medicine. Studije je završila prosječnom ocjenom 9,83, a od rodnog grada, ona i još četiri studenta dobili su novčanu nagradu u iznosu od po pet hiljada maraka. “Sve vrijeme svog školovanja  sam se trudila i bila aktivni član brojnih sekcija. Takođe autor sam i koautor pet naučnoistraživačkih radova. Pored toga, radim i kao brend ambasador kompanije Hemnofarm i generalno čitav svoj fakultet sam se trudila da se angažujem u različitim vannastavnim aktivnostima. Što se tiče samog priznanja, naravno da mi veoma znači. Pored toga što su to novčana sredstva koja naravno studentima uvijek trebaju, znači i to da neko vidi i cijeni vaš trud i zalaganje svih ovih godina. Taj trud nije bio nimalo mali i nije bilo nimalo lako. Kada vidite da vaš grad, da neko to priznaje i poštuje, to je naravno uvijek jedna velika nagrada i priznanje”, rekla je Andrea i dodala da želi da se u Republici Srpskoj bavi internom medicinom, odnosno kardiologijom.

Nagrade grada dobili su akademski slikar Predrag Marjanović, Vedrana Adamović, muzejski savjetnik u Muzeju Kozare u Prijedoru i Marina Ljubičić Bogunović, kustos Memorijalnog muzeja na Mrakovici. Ističu da nagrada dolazi kao potvrda predanog rada i zalaganja na istraživanju istorije grada. “Nagrada mi znači  potvrdu našeg rada. Drago nam je što su ljudi prepoznali naš trud u posljednjih deset godina bavljenja kulturom, kroz razne aspekte djelovanja u kulturi. Posebno mi je drago što se ova nagrada poklopila sa izlaskom za sve nas značajne publikacije odnosno monografije ‘U borbi rođene’ i drago mi je što je nagrada u godini kada obilježavamo 70 godina postojanja Muzeja Kozare u Prijedoru”, naglasila je Adamovićeva.  “Svaka nagrada je dobrodošla. Mi smo radili puno prethodnih godina, želeći da istražimo istoriju našeg grada i da ono što smo istražili, na čemu smo radili, predstavimo i našim sugrađanima. Radili smo iz srca, onako kako smo smatrali da treba, da se pristupi takvim temama i onda svaka nagrada je dodatni podsticaj i ohrabrenje da nastavimo dalje”, istakla je Ljubičić Bogunovićeva.

Privredno društvo „Bosnamontaža“ dobilo je Plaketu grada. U ime stotinu radnika ovog kolektiva na priznanju se zahvalio Dušan Berić, predsjednik Upravnog odbora. „Nama to znači mnogo. Imamo i republičkih priznanja, ali ovo priznanje lokalne zajednice nam je posebno drago, a smatram i da su ga radnici, uprava, direktor ‘Bosnamontaže’ zaradili svojim radom, rezultatima koji su vidlјivi, javni. Nije ugodno hvaliti sam svoju firmu, ali mislim da smo jedna od rjeđih firmi koja apsolutno 100 odsto izmiruje sve svoje obaveze prema fondovima, Poreskoj upravi, radnicima, sve čisto, transparentno, nema nikakvih zaobilaženja da se neki dinar uštedi, a da to nije pokriveno zakonom“, rekao je Berić.

Povelju počasnog građanina Prijedora ove godine dobio je istoričar Simo Brdar. “Sunce izađe i zađe i opet se rodi. Čovjek izađe i zađe i nema ga više. Tu putanju nazivamo ljudski život. Nije najvažnije koliko život traje već njegov smisao. Iz života ne možemo odnijeti ništa, ali možemo ostaviti neko dobro djelo. O djelu sude ljudi. Odluku Skupštine grada Prijedora da mi dodijeli povelju počasnog građanina primam sa zahvalnošću”, rekao je Brdar.

“Dan grada je idealna prilika da se okupimo na jednom mjesto, sumiramo utiske i vidimo šta smo uradili u prethodnom periodu”, istakao je gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor. On je izrazio zadovoljstvo što su na svečanu akademiju došli brojni gosti, naglašavajući da je cilj lokalne uprave da Prijedor bude grad po mjeri svih koji u njemu žive i koji u njega dođu na kraći ili duži vremenski period. “Konkretno, kada govorimo o Danu grada, o našoj istoriji, možemo da kažemo da istorija nije bila laka, bila je teška, trnovita, ali sigurno ono što ne smijemo da dozvolimo da istoriju gurnemo u zaborav. Uvijek se prisjećamo da je 16. maj  dan kada je 1942. godine naš grad oslobođen. Iz tog razloga trudimo se da naša lokalna zajednica živi. Imamo odličnu komunikaciju sa republičkim nivoom vlasti, uradili smo mnoge projekte, kretali smo se prema građanima. Za nas je jako važno da smo sistem odlučivanja vratili u mjesne zajednice, našim građanima. Razvijamo naš grad u svakom segmentu i smislu. Smatram da smo napravili dobre poteze kada smo odlučili da veća sredstva izdvajamo za obrazovanje, omladinu, kulturu i sport“, istakao je Javor.  

Svečanoj akademiji prethodilo je polaganje vijenaca kod spomenika „Za krst časni“ i kod Spomenika oslobodiocima Prijedora u parku Pećani.

    Zoran Sovilj

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na https://kozarski.com/

NAJČITANIJE