11.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

NA TURISTIČKOJ MANIFESTACIJI NA MRAKOVICI VIŠE HILJADA GOSTIJU

Najnovije vijesti

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković otvorio je danas na Mrakovici privredno-turističku manifestaciju “Dani zime na Kozari” koja je okupila više hiljada gostiju iz Republike Srpske i Federacije BiH.


“Manifestacija je od velikog značaja za ovu regiju jer je Kozara planina koja pripada svima nama, ali je Prijedoru, Banjaluci i opštinama oko Kozare, važna zbog promocije turizma”, rekao je Đaković.

On je podsjetio da je Kozara u 2016. godini dostigla novi rekord u broju posjeta – više od 100.000 i da je i ova manifestacija način da ljepote ove planine postanu dostupne što većem broju ljudi.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić pozdravila je posjetioce i učesnike.

Lejla Rešić
Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske

“Važno nam je da su `Dani zime na Kozari` održavani iz godine u godinu, bez obzira na to da li je vrijeme lijepo ili ne, da su uspjeli da postanu tradicionalna manifestacija, i dalje okupljaju sve potkozarske opštine i imaju masovan odziv”, rekla je Rešićeva.

Ona je ocijenila da je promocija Kozare za sve potkozarske opštine i grad Prijedor od izuzetnog značaja.

“Upravo zato nam je važno da i mi u Vladi Republike Srpske dajemo doprinos, jer ovo je najbolja promocija svega što imamo i što Kozara i Potkozarje mogu da ponude u turističkom smislu, a što je važno za ove opštine”, kaže Rešićeva.

Nada Jovanović
Nada Jovanović , direktor Turističke organizacije Republike Srpske

Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović izrazila je zadovoljstvo što se iz godine u godinu povećava broj ljudi koji dolaze na ovu manifestaciju, te naglasila da je važno to što Kozara ima turističku posjetu cijele godine.

“Grad Prijedor, Turistička organizacija grada Prijedora i Nacionalni park `Kozara` svake godine ulažu u Kozaru i svaki put imaju neki novi sadržaj koji možemo ponuduti kroz promociju”, navela je Jovanovićeva.

Prema njenim riječima, posljednji nastup Turističke organizacije Republike Srpske na sajmu u Utrehtu pokazao je ogromno interesovanje upravo za Kozaru.

“To i jeste sajam za ljubitelje prirode, kampinga, biciklizma, šetnje, tako da se broj turista, ne samo domaćih i iz regiona, već i stranih, povećava čak i za 10 odsto”, dodala je Jovanovićeva.

Direktor Nacionalnog parka “Kozara” Dragan Romčević rekao je da Kozara tokom cijele godine nudi niz manifestacija, ali da je ovo jedna od najmasovnijih i najposjećenijih, te da je sve veći broj posjetilaca i onih koji su zainteresovani da učestvuju u raznim događajima u okviru “Dana zime”.

“Pobrinuli smo se da se očiste svi pristupni putevi i parkinzi. Uslovi su besprijekorni sa 65 centimetara snijega i temperaturom koja je od juče prvi put nakon dužeg vremena u plusu. Sve ski-staze i lifotvi su u funkciji i skijaši su zadovoljniji jer je nova staza smanjila gužve”, naveo je Romčević.

Direktor Turističke organizacije grada Prijedora Amira Ganić rekla je da su na platou postavljena 24 štanda za učesnike i izlagače, ali da je interesovanje bilo mnogo veće nego ranijih godina, te su postavljeni i pomoćni stolovi kako bi svima bilo omogućeno učešće.

Manifestaciji “Dani zime na Kozari”, koja se održava 11. put, prisustvuju i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević i pomoćnik ministra za turizam i ugostiteljstvo Srpske Dragana Ristić, te predstavnici potkozarskih lokalnih zajednica.

Svečanom otvaranju prethodilo je polaganje vijenaca u memorijalnoj zoni, a u toku su sportska i gastro takmičenja. U kulturno-umjetničkom programu učestvuju Gradiški tamburaši, muška pjevačka grupa “Ponos Kozare” iz Gradiške, ženska etno grupa “Gugutke” iz Kozarske Dubice i di-džejevi Vladimir i Aleksa.

Pokrovitelj “Dana zime na Kozari” je grad Prijedor, organizatori su grad Prijedor, turističke organizacije Prijedora i Kozarske Dubice i Nacionalni park “Kozara”. Organizovanje su pomogli Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i prijatelji manifestacije.

Više fotografija sa ove manifestacije možete poledati OVDJE!

izvor: Srna

foto: Giga