Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas da su još 24 lica u Srpskoj pozitivna na virus korona, dok je broj oporavljenih od bolesti izazvane ovim virusom porastao na 461. “Dobro je da broj pozitivnih držimo pod kontrolom i ispod pet odsto. Imamo 3,2 odsto zaraženih u odnosu na broj testiranih”, naglasio je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da je 10 novozaraženih iz Banjaluke, po tri su iz Laktaša, Broda i Doboja, po dva iz Čelinca i Gradiške, a jedno lice je iz Drinića. Šeranić je istakao da je devet novozaraženih bilo u bliskom kontaktu sa pozitivnim licem, dok kod ostalih nije navedena jasna epidemiološka veza.

On je naveo da je u protekla 24 časa testirano 735 uzoraka, a da je ukupan broj pozitivnih na virus korona u Srpskoj 1.129. U protekla 24 časa testirano je 80 zdravstvenih radnika u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske u Banjaluci, a pozitivan nalaz potvrđen je kod jednog ljekara, dok su nalazi kod svih radnika iz ostalih zdravstvenih ustanova bili negativni.

“U protekla 24 časa testirano je još 130 radnika u vrtićima u Banjaluci i Čelincu, a prethodnog dana 39 radnika u predškolskim ustanovama u Prijedoru i Čelincu i svi nalazi su bili negativni. Epidemiološki nadzor u predškolskim ustanovama biće nastavljen”, kaže Šeranić.

Testirano je 89 osoba iz lokalnih karantina i objekata za izolaciju, a pozitivan nalaz potvrđen je kod jednog lica u Čelincu. Šeranić je rekao da su u UKC-u hospitalizovane dvije od 24 osobe, kod kojih je u posljednja 24 časa potvrđeno da su pozitivne na virus korona. U UKC-u se trenutno liječi 129 lica, kod kojih je potvrđeno prisustvo ili postoji sumnja na virus korona, a od kojih su 44 sa teškom kliničkom slikom.

Na respiratoru su dva pacijenta, tri su na neinvanzivnom modu mehaničke ventilacije, a tri imaju podršku kiseoničkom maskom, dok u izolaciji tri lica čekaju nalaz.

Na staroj lokaciji banjalučke Hirurgije nalaze sa 23, a Pulmologije 51 lice sa lakšom do srednje teškom kliničkom slikom. U Bolnici u Doboju na liječenju je 55 pacijenata, Trebinju devet, Prijedoru osam, Gradišci i Foči po šest, a Istočnom Sarajevu jedan. Šeranić je naveo da su u Srpskoj od posljedica virusa korona preminule 74 osobe.

“Podaci o smrtnosti u ovom trenutku nisu najrelevantniji jer niko, pa ni mi, nema konačan broj zaraženih. Zato su se pojedine zemlje odlučile da rade serološka istraživanja da bi dobile procjenu populacije koja bi mogla biti zaražena, ali su i ona pokazala vrlo varijabilne rezultate. Ako budemo više testirali i imali veći broj zaraženih, stopa smrtnosti će se smanjivati”, naglasio je Šeranić.

Prema njegovim riječima, preminuli su uglavnom stariji od 65 godina koji su imali niz drugih pridruženih oboljenja.

Šeranić je rekao da se u objektima za izolaciju, u kojima su smještena lica koja su pozitivna na virus korona, ali nemaju simptome, nalazi 198 osoba, a 195 se odnosi na Studentski centar “Nikola Tesla” u Banjaluci.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno se nalazi 4.021 lice, dok je nadzor završen kod njih 25.415.

Kroz karantine pri sedam graničnih prelaza u protekla 24 časa prošlo je 127 osoba, dok ih je 147 napustilo te lokacije i upućeno u lokalne karantine.

SRNA

PrethodniZeljković: Komercijalno testiranje samo za one koji idu u inostranstvo
SlijedećiZABRANU KRETANJA PREKRŠILO 31 LICE