3.8 C
Prijedor
Petak, 2 Decembra, 2022

NA VRIJEME PREPOZNATI TRAUMU KOD DJECE (VIDEO)

Najnovije vijesti

Razvod roditelja, vršnjačko nasilje, teškoće u učenju i koncentraciji, problemi su sa kojima se mladi svakodnevno susreću. Traume u životu, a pogotovo kod djece, treba na vrijeme prepoznati i otkloniti posljedice, stav je psihologa.

O ovom problemu razgovarano je na stručnom seminaru „Dijete sa traumom – od prepoznavanja do pomoći“ u organizaciji Društva psihologa Republike Srpske. Seminaru koji je ove sedmice održan u Banjoj Luci prisustvovale su Sanja Topić i Zorica Marjanović, psiholozi u Centru za socijalni rad u Prijedoru.

Sanja Topić, psiholog

– Trauma je intenzivno i emotivno iskustvo koje utiče na svakodnevni život djece, ali i njihov dalji razvoj. Sve zavisi od djeteta kako će se nositi sa tim i koliku je traumu doživio. Zato uvijek kažemo da roditelji treba da budu što pribraniji, da pruže jako puno razumijevanja i bliskosti svojoj djeci, te da uvode rutinu u svakodnevnim aktivnostima – kaže psiholog Sanja Topić.

sad child with his head between his legs left alone at home

Ukoliko se trauma ne liječi na vrijeme, posljedice za dijete su velike, prerastaju u psihičke smetnje poput anksioznosti, depresije i sklonosti alkoholizmu. Zato ne treba bježati od stručne pomoći, zaključuje naša sagovornica.

M.Stegić