23.8 C
Prijedor
Nedjelja, 28 Maja, 2023

NACIONALNI DAN GRČKE BIĆE OBILJEŽEN I U PRIJEDORU

Najnovije vijesti

Udruženje “Srpsko-grčko bratstvo i prijateljstvo” iz Prijedora, nizom aktivnosti obilježiće 25. mart, Nacionalni dan Grčke.

Tim povodom, u subotu, 25.3.2023. u prostorijama Grčkog kutka, u Gimnaziji “Sveti Sava”, u 18.00 časova, biće otvorena izložba fotografija “Grčka i mi”.

U ponedjeljak, 27.3.2023., naš grad posjetiće ambasador Grčke u BiH, Dimitris Papandreu, koji će, između ostalog prisustvovati panel diskusiji na temu “Grčki jezik kao temelj obrazovanja”, koja počinje u 17.30 časova.  On će se sastati i sa gradonačelnikom Prijedora, Slobodanom Javorom, sa kojim će razgovarati o projektima planiranim u Prijedoru, čiji je cilj jačanje veza dva prijateljska naroda.

Inače, 25. mart u Grčkoj se proslavlja u znak sjećanja na početak rata za nezavisnost od Otomanskog carstva. Grčka je, nakon pada Vizantijskog carstva u 15. vijeku, postala dio Otomanske imperije. Kao datum početka rata za nezavisnost računa se 25. mart 1821. godine, kada je patrijarh grada Patrasa, Germanos, blagoslovio zastavu ustanika u manastiru Velika Lavra, na Peloponezu. Ustanički povik “Sloboda ili smrt” postao je moto revolucije, koja je trajala do 1829. godine, a Grčka je stekla međunarodno priznatu nezavisnost 1830. godine.

Širom Grčke sutra će biti upriličene parade i svečanosti.

B.D.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!