16.8 C
Prijedor
Četvrtak, 22 Februara, 2024

NACRT ZAKONA O FONDU SOLIDARNOSTI – U ČETVRTAK JAVNA RASPRAVA

Najnovije vijesti

U sedam gradova Republike Srpske ove sedmice biće održane javne rasprave o Nacrtu zakona o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povrede djece u inostranstvu.

Rasprava će u biti održana i u Prijedoru u četvrtak, 24. avgusta, u 10.00 časova u sali Skupštine grada. U raspravi mogu učestovati organi jedinica lokalne samouprave i predstavnici javnog i političkog života, građani, naučne i stručne institucije. Nacrt zakona objavljen je na zvaničnim internet stranicama Narodne skupštine Republike Srpske i predsjednika Republike Srpske. Ovim zakonom predviđeno je formiranje fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, jer ima veoma rijetkih malignih oboljenja djece koja nije moguće adekvatno tretirati u zdravstevim ustanovama Srpske, niti u ustanovama sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ima posebne ugovore, nego samo u inostranstvu.

Navedenim zakonom trebalo bi biti definisano osnivanje fonda, njegova djelatnost, status i unutrašnja organizacija, te obezbijeđen način prikupljanja i trošenja sredstava za liječenje djece u inostranstvu i kontrola ovog procesa. Poseban akcenat dat je na aktivnosti humanitarnog karaktera, među kojima su socijalno ugrožene porodice, bolesna djeca, višečlane porodice, porodice kojima je neko stradao u odbrambeno-otadžbinskom ratu, te donatorske večeri u kojima je prikupljeno pet miliona KM. Predviđeno je nekoliko izvora finansiranja, a to je poseban doprinos od 0,25 odsto neto plate zaposlenih radnika na dobrovoljnoj bazi, zatim doprinos Saveza opština i gradova, te donacije preduzeća, organizacija i pojedinca.

KV

foto: Ilustracija