6.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 26 Februara, 2024

NAJČEŠĆA DEPRESIJA I ANKSIOZNI POREMEĆEJI

Najnovije vijesti

Slika mentalnog zdravlja Prijedorčana ne odstupa od ostatka svijeta. U prijedorski Centar za zaštitu mentalnog zdravlja najčešće dolaze lica sa anksioznim poremećajima i depresijom, kaže dr Goran Račetović, rukovodilaca ovog centra.

dr Goran Račetović
dr Goran Račetović, rukovodilac Centra za zaštitu mentalnog zdravlja

– I dalje imamo najveći broj osoba sa poremećajima vezanim za strah, strahovanje, strijepnje, koje zovemo anksiozni poremećaji, i,  naravno, depresiju kao bolest 21. vijeka. Ona je u porastu u našem gradu kao i drugdje u svijetu. Ne treba zanemariti postojanje ostalih psihijatrijskih bolesti i brojnih stanja koja se mogu razumijevati kao fiziološka ili ona uobičajena, „normalna“ stanja koja predstavljaju više psihološke probleme – rekao je Račetović.

On je napomenuo da mnogi danas govore kako pate od depresije, ali da se, u većini slučajeva, ne radi o tome, već o neraspoloženju koje nema elemente navedenog oboljenja.

– Ukoliko dvije nedjelje unazad osjećamo da ono što smo radili svaki dan, poput popodnevnog odmaranja, gledanja neke emisije koja nas je zanimala, rađenja nekog ručnog rada više ne predstavlja zadovoljstvo, ako počinjemo da preskačemo te aktivnosti, nekako sve više razmišljamo o tome da nismo više isti kao što smo bili, manje sebe cijenimo, počnemo lošije da spavamo ili ne spavamo uopšte, to je onda već jedan od znakova takozvane tipične depresije – navodi dr Račetović i napominje da bi svi koji prepoznaju neke od simptoma trebalo da se jave ljekaru ili u Centar, kako bi se utvrdilo da li je odista riječ o depresiji. Ovo nije bezazlena bolest, jer može dovesti do fižičkih oboljenja, naročito kardiovaskularnih, a što je još važnije, sa sobom nosi rizik suicida. Preporuka dr Račetovića za očuvanje mentalnog zdravlja jeste da se ne okrivljuju drugi za sve teškoće, da se nađu aktivnosti koje će nam pričinjavati zadovoljstvo, ali i da se u razgovoru sa ljudima ne fokusiramo samo na probleme. On je dodao da se svi zajedno moramo boriti protiv stigmatizacije lica sa mentalnim oboljenjima, jer negativan odnos prema njima i dodatno izopštavanje iz društva neće pomoći njihovom izlječenju.

Z.J.