Srijeda, 24. Aprila 2024.
7.8 C
Prijedor

NAJEZDA PREVARANTA, STARICA KREMU OD 3,5  „PLATILA“ 30 MARAKA

NAJNOVIJE VIJESTI

Na prevare, posebno na zloupotrebe u prikupljanju dobrovoljnih priloga, ovih dana upozoraju i iz Policijske uprave Prijedor. Riječ je o prekršaju za koji je Zakonom o javnom redu i miru RS previđena kazna u iznosu od 200 do 800 KM.

U ovoj godini registrovana su dva takva prekršaja. Zvezdana Alendarević, portaporol PU Prijedor, navodi „da policijski službenici  kontinuirano rade na kontroli lica koja se predstavljaju u ime određenih udruženja i prodaju čestitke markice i sličan štampani materijal“. Dodaje „da nadležni organ rješenjem može zabraniti prikupljanje dobrovoljnih priloga ako ono na bilo koji način remeti javni red i mir ili ako to nalažu interesi bezbjednosti. I to u roku od tri dana od dana prijema prijave“.

– Policijska uprava Prijedor apeluje na građane da u slučaju sumnje na nezakonito prikupljanje dobrovoljnih priloga sve prijave najbližoj policijskoj stanici, kako bi se smanjio broj zloupotreba i adekvatno procesuirala lica koja ih čine – navela je Alendarević.

PU Prijedor nedavno se obratio i mještanin Brezičana V.E. (82) nakon što ga je par prevaranta, punija žena i muškarac s brkovima, star između 35 i 40 godina ojadio za 300 KM. U kuću je prvo upala žena, nudeći masažer na prodaju, nakon nje stigao je muškarac da potraži ženu, a oboje su iskoristili nepažnju starca i ukrali mu novac. Isti par primjećen je na nekoliko lokacija, uglavnom na području Brezičana i pretpostavlja se da 82-godišnji starac nije i jedini kojeg su po istoj matrici pokrali. Da su prevaranti sve maštovitiji pokazuje i slučaj starice V.K. (78), mještanka naselja Urije. Prije nekoliko dana u dvorište joj je stigao mlađi, mršaviji muškarac crne kose. Vrlo pristojno joj je saopštio da je jedna od nekoliko „sretnih dobitnica“ koja je uz kremu za reumu dobila dva jastuka, 12 noževa i dvije palete drva. Kremu joj je dao odmah, a ostale poklone obećao poslati s tim da je od nje tražio 30 KM za prevoz.

 

– Majka je dobila kremu, konjski gel koja u trgovini košta 3,5 KM. Dala mu je 30 iako na cedulji koju joj je ostavio na stolu stoji 20 KM. Za prevoz obećanih poklona. Kod sebe je čak imao i spisak „sretnih dobitnika“ koje je zaokruživao olovkom. Vjerujem da je na njemu bilo i ime moje majke – ispričala nam je kćerka prevarene starice i dodala da je njenu majku ovo neugodno iskustvo baš pogodilo. Slučaj nije prijavila policiji, kako se majka ne bi dodatno nasekirala, no priču je, kako bi upozorila sugrađane na prevarante podijelila na društvenim mrežama.
To da su penzioneri i starije osobe laka meta raznoraznih mešetara koji love u mutnom dobro znaju i u Udruženju građana „DON“ pri kojem radi i jedno od najaktivnijih Udruženja za zaštitu potrošača.

 

Murisa Marić, izvršni direktor  „DON-a“, kaže da im se u posljednja dva mjeseca obratilo najmanje 30-tak Prijedorčana koji se između ostalog žale i na telefonsko uznemiravanje neznanaca koji tim putem „sretnim dobitnicima“  prodaju sve i svašta ili nude neku od prezentacija.

– Manjak je para, a prevaranata sve više. Prava najezda nuđenja proizvoda koji nemaju računa, porijekla robe, ništa…Nažalost kod nas ne postoji zakonsko uporište da evidentiramo sve te koji nas zovu, kao što postoji recimo u Hrvatskoj,  da se registruju oni koji nas uznemiravaju – rekla je  Marićeva.

K.V.

foto: Giga