NAJVAŽNIJE INFORMACIJE O PANDEMIJI SAOPŠTAVATI SAMO NA KONFERENCIJAMA ZA MEDIJE

Udruženje novinara Republike Srpske poziva predstavnike institucija da za građane najvažnije informacije o pandemiji prouzrokovanoj virusom korona i preventivnim mjerama koje se uvode, saopštavaju isklјučivo na konferencijama kojima imaju pristup svi mediji.

Neprimjerenom smatramo praksu koju je počeo ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač. Nije korektno prema građanima Republike Srpske, a ni prema medijima, klјučne mjere  koje utiču na život svih, poput uvođenja policijskog časa ili kazni za one koji nemaju zaštitne medicinske maske, saopštavati u programu bilo koje privatne medijske kuće.

Informacije o ovakvim mjerama moraju da budu pravovremeno saopštene svima pod jednakim uslovima. Samo tako će se obezbijediti zajednički cilј – kvalitetno i sveobuhvatno informisanje javnosti.

Ističemo gotovo besprijekoran odnos većine predstavnika institucija prema javnosti i medijskim radnicima i doslјednu primjenu mjera, koje u prostorijama za konferencije za medije štite zdravlјe naših kolega.

U borbi za suzbijanje i uništavanje opasnog virusa ohrabruje i činjenica da naši mediji, sa zanemarlјivim izuzecima, poštuju etički kodeks izvještavanja i smjernice navedene u saopštenju Udruženja novinara Republike Srpske koje smo izdali prije početka pandemije u Srpskoj.

Udruženje novinara Republike Srpske apeluje i na Republički štab za vanredne situacije da mjerama ekonomske podrške ugroženim privrednim subjektima obuhvati i medijske kuće suočene sa najvećom štetom.

Udruženje novinara Republike Srpske

Ostavi komentar

avatar
Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!