21.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

NAJVEĆA POTRAŽNJA ZA ZANATLIJAMA

Najnovije vijesti

U prvih šest mjeseci ove godine, u Prijedoru je zaposleno 1.535 aktivnih tražilaca posla. Grane i oblasti u kojima su realizovana zapošljavanja su sektor tekstila, kože i obuće, niskogradnja i visokogradnja, drvna, metalna i elektro industrija, transport, ugostiteljstvo i ostale uslužne djelatnosti.

Zdravko Suvajac, rukovodilac Filijale Prijedor Zavoda za zapošljavanje RS, pojašnjava da je na nivou regije zaposleno je 2.438 aktivnih tražilaca posla. Od deficitarnih kadrova izdvajaju se dječiji kardio-hirurg, mašinski inženjeri, elektro inženjeri – smjer jake struje, građevinski, ali samo hidro inženjeri, od prosvjetnih radnika – bibliotekari, profesori njemačkog jezika i ruskog jezika, te jezika bošnjačkog naroda, defektolozi, profesori matematike i fizike, kuhari i konobari sa znanjem engleskog ili njemačkog jezika.

Zanati su isto deficitarni: zidari, tesari, bigeri, tapetari, stolari, optičari, obućari, krojači, obrađivači stakla, CNC operateri, livci, bravari, varioci, te vozači kamiona i autobusa.  Od suficitarnih kadrova tu su mašinski i elektro tehničari, trgovci, ekonomski i pravni tehničari, diplomirani pravnici i ekonomisti,  profesori razredne nastave, politolozi i slično.

Na evidenciji Filijale Prijedor Zavoda za zapošljavanje RS, trenutno je 7.854 aktivnih tražilaca posla. 

M.Šodić