5.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Marta, 2023

NAJVIŠA PROSJEČNA MAJSKA PLATA OD 1.385 KM U OBLASTI FINANSIJA

Najnovije vijesti

Najviša prosječna neto plata u maju u Republici Srpskoj od 1.385 KM isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja i nije se mijenjala u odnosu na april, a najniža u građevinarstvu u iznosu 623 KM, saopšteno je iz Saveza sindikata Republike Srpske. Iz Saveza sindikata dodaju da je prosječna majska neto plata isplaćena u administrativnim pomoćnim uslužnim djelatnostima iznosila 676 KM, te u trgovini 691 KM.
U saopštenju se navodi da su niske prosječne neto plate u maju primili zaposleni u ugostiteljstvu – 636 KM, radnici djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije – 642 KM, te zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja – 672 KM.
Iz Saveza sindikata naglašavaju da je sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Srpskoj u maju koštala 1.894 KM, a prosječna isplaćena neto plata u ovom mjesecu u iznosu od 903 KM pokrivala ju je 47,67 odsto. Porodice u Srpskoj najviše novca u maju trošile su za nabavku prehrane 709 KM, za stanovanje i komunalne usluge 568 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 106 KM. Nabavka obuće i odjeće koštala je 137 KM, higijena i njega zdravlja 89 KM, prevoz 200 KM, te obrazovanje i kultura 82 KM.
“Iz navedenih podataka jasno je da je u Srpskoj potrebno što prije potpisati opšti i granske kolektivne ugovore, te povećati plate i poboljšati životnog standard svim radnicima, kako bi se smanjio trend odlaska mlade, radno sposobne, kvalifikovane radne snage”, navode iz Saveze sindikata Republike Srpske.
U saopštenju se ističe da u fokusu aktivnosti u ovoj godini treba biti donošenje izmjena i dopuna Zakona o radu, Zakona u posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, Zakona o inspekcijama, Zakona o mobingu, te izradi Strategije bezbjednosti i zaštite zdravlja na radu.

SRNA

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!