U organizaciji Udruženja estradnih radnika i umjetnika Republike Srpske, u Prijedoru su večeras dodijeljena zvanja vrhunskim estradnim umjetnicima i estradnim umjetnicima A kategorije. Zvanja vrhunskog estradnog umjetnika dodijeljena su muzičarima Igoru Paspalju i Nedimu Kaziću, a šest estradnih radnika dobilo je zvanje estradnog umjetnika A kategorije.

– Zahvaljujem se Udruženju “Estrada” RS na ovom priznanju. Jedino što mogu da poželim svima je to, da se što prije vratimo na posao. Jer, muzičari naročito trpe posljedice pandemije, jer su zabranjene svirke uživo – rekao je Paspalj.

– Preko 40 godina sam u muzičkim vodama. Za ovaj posao potrebno je puno rada i truda. Počeo sam kao amater u kulturno-umjetničkim društvima u Prijedoru, a nakon toga i profesionalno. U posljednje vrijeme sviram harmoniku, a uz to klavir i klavijature – dodao je Kazić.   

Ovo su najveća priznanja koja se dodijeljuju u estradnoj umjetnosti, a za to su, kako ističu u Udruženju “Estrada” RS, potrebne godine rada i truda. Muzičari kojima su dodijeljene, s pravom, predstavljaju pečat jednog vremena.

– Ova procedura je sprovedena na način kako je to Zakonom o estradnoj djelatnosti previđeno. Udruženje “Estrada” RS je nosilac javnog ovlaštenja i ima visoko stručnu komisiju od 25 članova koji vrše nominacije, a organi na kraju donose odluku o pomenutim svojstvima – pojasnio je Rajko Lekanić, sekretar Udruženja “Estrada” RS, kojem je večeras uručena Plaketa za izuzetne zasluge u promociji i unapređenju estradne umjetnosti.

– Smisao dodijele ovih priznanja je da veličamo naše umjetnike. Ja odgovorno tvrdim da ima sjajnih estradnih radnika, umjetnika i izvođača. Ovo je prvi put da to činimo na jedan svečan način. Iduće godine uručenje ovih priznanja biće organizovano u nekom drugom gradu Srpske, a plan nam je da dodijeljemo nagrade i za najbolji album, najbolju pjesmu i slično – rekao je Miroslav Janjanin, predsjednik ovog udruženja.

Svečanosti u Pozorištu Prijedor prisustvovao je i gradonačelnik, Dalibor Pavlović.

– Došao sam da dam podršku našim estradnim umjetnicima i da čestitam nagrađenima. Naravno, i da ova pandemija prođe što prije, kako bi oni mogli nastaviti sa svojim radom u normalnim uslovima – rekao je Pavlović.

Udruženje “Estrada” RS osnovano je prije 16 godina. Trenutno broji oko 1.000 članova, od kojih je 620 licenciranih, a do sada je dodijeljeno 17 priznanja za vrhunske estradne umjetnike.

M. Šodić