Četvrtak, 25. Aprila 2024.
13.8 C
Prijedor

NAMETANJE RJEŠENJA NESPOJIVO JE SA EU

NAJNOVIJE VIJESTI

 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je Evropski savjet najvjerodostojnije političko tijelo u Evropi i da imaju najveći politički autoritet i određuju na koji način struktura BiH može da se kreće ka EU, a to je BiH sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda i uz mehanizam koordinacije.
“Evropski savjet je dao podršku ovakvoj strukturi BiH i utvrdio da je BiH politički stabilna. Time se odlažu kao nebitne tvrdnje iz pet uslova koji kažu da je neko drugi nadležan da procjenjuje političku situaciju”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je istakao da je sa EU nespojivo da se nameću bilo kakva rješenja, odnosno da ukoliko se lažni visoki predstavnik Kristijan Šmit usudi da nametne bilo šta – to će značiti zaustavljanje evropskog puta BiH.

“Ako nametne nešto za Izborni zakon, Republika Srpska će donijeti svoj zakon. Ako nametne nešto u vezi sa imovinom, donijećemo odluku o statusu Republike Srpske koja će podrazumijevati odbranu svih naših prava, ne samo predviđena Dejtonskim sporazumom nego da odemo i korak dalje”, istakao je Dodik.

On je dodao da Republika Srpska ima određenih problema sa Nijemcima koji žele da “drže predavanje” i pokušavaju da naprave sebe bitnim u svim procesima.

“Republika Srpska ostaje privržena dejtonskom uređenju. Tri konstitutivna naroda su nezaobilazna. Spremni smo da radimo, uz određene prioritete. Preostala pitanja iz 14 prioriteta koja nisu riješena sada su na dnevnom redu”, zaključio je Dodik.

SRNA/ Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja