Srijeda, 24. Aprila 2024.
7.8 C
Prijedor

NAMIRNICE KOJE (NE) TREBA JESTI NA PRAZAN ŽELUDAC

NAJNOVIJE VIJESTI

Hrana je od vitalnog značaja za naše zdravlje i dobrobit. Ipak, baš kao što je važan pravilan izbor namirnica, jednako je bitno i kad ih konzumiramo. Stoga, ujutru na prazan stomak, ponekad nije preporučljivo jesti ni zdrave namirnice. Uprkos tome što su korisne, one nam mogu uzrokovati i neprijatnu kiselinu, žgaravicu, stomačne tegobe, dijareju i dr.

Kako naš želudac sasvim drugačije reaguje kad je pun ili prazan, morate dobro povesti računa o tome. U nastavku članka saznajte šta je dobro jesti ujutru za doručak, bez bojazni od bilo kakvih stomačnih problema.

Nemojte piti čaj i kafu na prazan želudac

Jedna od najčešćih grešaka koju ponavljamo iz dana u dan, su takozvani jutarnji rituali. Naime, ispijanje kafe na prazan želudac povećava kiselost, što uzrokuje gorušicu i probavne smetnje tokom dana. Ovaj, mnogima neizostavni jutarnji napitak nije zabranjeno piti, ali je neophodno prethodno obložiti sluznicu želuca.

Dobra preporuka je da se makar 30 minuta ranije popiju limun i mlaku vodu na prazan stomak. Takođe, ukoliko im pridodate kašičicu domaćeg meda, fino ćete obložiti zidove želudca.

Čaj može suzbiti lučenje želudačnih sokova, žuči i kiseline u želucu. Oni su presudni za varenje hrane i od suštinskog su značaja za proces lučenja viška holesterola iz tijela. Stoga ga nemojte piti natašte, već poslušajte naš prethodni savet.

Izbjegavajte alkoholna pića

Bez hrane u želucu, alkohol putuje ravno u krvotok i brzo se širi po cijelom tijelu, uzrokujući širenje krvnih sudova. To rezultira privremenim osećajem topline, usporavanjem pulsa i snižavanjem nivoa krvnog pritiska.

Kad u želucu ima hrane, smanjuje se brzina apsorpcije alkohola i njegovo širenje po vitalnim organima. Usporavaju se efekti i smanjuje šteta koju alkohol uzrokuje na organima. Generalna preporuka lekara je izbegavanje alkoholnih pića, naročito ujutru na prazan želudac.

Nije svako voće dobro za doručak

Banane su, po mišljenju mnogih stručnjaka, prava superhrana. Pružaju nam energiju i minerale, podstiču rad digestivnih organa. Međutim, one sadrže velike količine magnezijuma i kalijuma, što može dovesti do neravnoteže ovih materija u krvi.
Posebno obratite pažnju ako jedete banane na potpuno prazan stomak. Ovo voće je najbolji primer prave hrane u pogrešno vreme. Savršen su međuobrok, ali nikako nisu za doručak.

Ovo pravilo primjenite i na ostalo voće, naročito ako se javlja podrigivanje na prazan želudac, tada ga svakako zaobiđite.

Paradajz povećava kiselost želuca

Iako prepun hranjivih materija, kalijuma i vitamina C, paradajz sadrži visok nivo taninske kiseline. Ona povećava kiselost u želucu i, ukoliko vam je stomak prazan, može izazvati gorušicu.

Sačuvajte ga bolje za salatu uz ručak ili večeru, jer tada neće izazvati nikakve gastritične smetnje.

Ni jogurt nije savršen

Primarni razlog za izbjegavanje jogurta na prazan želudac jeste to što ćete imati manje koristi od probiotika i mliječne kiseline. Naime, zbog kiselosti želudačne kiseline, dobre bakterije su tada prilično neefikasne. Zbog toga je vrlo malo zdravstvenih prednosti jogurta kad se konzumira kao prva stvar ujutro.

Koje se namirnice smiju konzumirati ujutru
Na samom početku najavili smo jedan proveren narodni lek za želudac. U pitanju je izuzetno moćan trio: limun, domaći med i mlaka voda. Ovaj napitak ojačava imuni sistem, ubrzava metabolizam i pomaže brže sagorevanje nataloženih masnoća.

Priprema je jednostavna:

Kašičicu domaćeg meda i sok od polovine limuna prelijte sa 2,5 decilitara mlake vode. Sve zajedno dobro promućkajte. Pijte lagano u gutljajima.

Med, limun i mlaka voda na prazan stomak djeluju izvanredno, jer štite želudac i osnažuju organizam. Ispijajte napitak čim ustanete, a nakon pola sata pripremite doručak. Preporuka: ovsena kaša sa dodatkom orašastih plodova.
Takođe ovaj napitak smijete konzumirati i tokom dana, on će ubrzati metabolizam i poboljšati varenje.

Nezaobilazno maslinovo ulje

Kašika maslinovog ulja na prazan stomak ima višestruke koristi po naše zdravlje. Ukoliko je još pomešate sa limunovim sokom u srazmeri 1:1, dobićete moćan prirodni lijek.

Zaboravite na probavne tegobe i zatvor, crijeva će vam se redovno prazniti. Eliminisaćete podočnjake, imaćete podmlađen izgled i bićete puni energije.


Jedite beli luk na prazan stomak

O bijelom luku i njegovim dobrobitima po zdravlje govorimo gotovo svakodnevno, a ipak uvijek otkrijemo nešto novo. Ovaj moćni prirodni antibiotik eliminiše brojne bakterije zahvaljujući svojim aktivnim sastojcima. Njih ima preko četiri stotine, što dovoljno govori o kakvoj je namirnici riječ.

Obiluje dragocenim vitaminima C i A, bogat je mineralima poput fosfora, kalcijuma i joda. Ukoliko uzimate bijeli luk na prazan stomak, dodatno ćete pojačati njegovo pozitivno dejstvo. U tom slučaju neće zaostajati čak ni za najjačim medikamentima. Zahvaljujući ahoinu, njegovi efekti gotovo nadmašuju kupovni aspirin.

Ako ga redovno jedete ujutru natašte, držaćete pritisak pod kontrolom i nećete imati probleme sa slabom cirkulacijom. Uz to sprečićete nastanak velikog broja kardiovaskularnih bolesti, te olakšati protok krvi jer on podstiče prokrvljenost.

Pozitivno djeluje na sve funcije mokraćne bešike i jetre. Riješava probleme sa dijarejom i stomačnim tegobama u kratkom vremenskom periodu.

Ako na prazan stomak jedete bijeli luk zaustavićete pojačano lučenje kiseline u želucu. Ovo je veoma značajno za osobe koje su pod stalnim stresom, jer je kod njih rizikofaktor za nastanak čira veći.

Kako obiluje antioksidansima, poznata su i njegova antikancerogena svojstva. Najnovija istraživanja potvrđuju da bijeli luk spriječava nastanak većeg broja karcinoma, ali samo ako se uzima preventivno svaki dan.

(kucnilekar)