15.8 C
Prijedor
Petak, 31 Marta, 2023

NAPRAVITE ELIKSIR OD MLADIH BOROVIH IGLICA

Najnovije vijesti

Dejstva crnogoričnih mladica kod bolesti respiratorih organa poznata su i cijenjena vijekovima, a koriste se za iskašljavanje, tegobe pri disanju, astmu, bornhitis, alergije, kao i za prevenciju istih i jačanje imuniteta.
Pod imenom bor, u različitim podnebljima nazivaju se različite vrste borova, smreka ili jela, ali većina starih majstora, travara i narodnih medicinara najčešće je u receptima označavala 5 vrsta porodice bora – bijeli bor, običnu smreku, crnu smreku, običnu jelu ili planinski bor – i svi se u različitim dozama koriste za pripremu meda i sirupa.

Beru se samo mladi izdanci, koji se potom peru i suše, a u zavisnosti da li želite med ili sirup, koristićete pčelinji med ili šećer. Postoji više recepata za pripremanje sirupa ili meda, a mi smo se odlučili za najjednostavniji.

Sirup

Za sirup vam je potrebno kilogram mladih izdanaka bora, te kilogram šećera. U veću teglu stavite prvo red šećera, pa red izdanaka, dok ne napunite otprilike dvije trećine posude, a posljednji red završite šećerom. Teglu dobro poklopite i ostavite na osunčanom mjestu 20 dana. Ono o čemu treba voditi računa je da prvih nekoliko dana tegla ne bude izložena naglim promjenama temperature, da se istopljen šećer ne bi zgrudvao zbog hladnoće. Posle 20 dana, procijediti kroz gazu i pretočiti u boce, te čuvati na tamnom mestu. Sirup se radi prevencije pije tri puta sedmično – po jedna kašika u tri sedmice, poslije čega sledi pauza od sedam dana, s tim da se djeci daje polovina doze. U slučaju upale respiratornih organa, velika kašika se pije tri puta na dan.

Med

Zbog činjenice da kilogram šećera iz prethodnog recepta mnogima ne zvuči baš najzdravije, mnogi se odlučuju da umjesto sirupa naprave med od borovih izdanaka. Pripema teče skoro identično kao kod sirupa, s tim da se umesto šećera stavlja “red” meda, a ukoliko ne koristite već kristalizirani med – posudu uopšte nije potrebno držati na suncu. Isti je i način korištenja, kao i blagotvorna dejstva i jednog i drugog preparata, a najbolje ih je potrošiti za godinu dana.

Borovi izdanci, naravno, ne beru se u gradskim parkovima ili pored puteva, a mnogi ljubitelji narodne medicine u potragu za izdancima idu što je dalje moguće od naseljenih mesta. Vrijeme u godini kada se izdanci pojavljuju, zavisi od nadmorske visine. Na višim predelima izdanci će “kasniti”, a period u kome mogu da se prikupljaju proteže se uglavnom od marta do juna, što znači da je upravo vrijeme da na jednom od izleta odvojite malo vremena i obezbjedite sebe i porodicu jednim od najčuvenijih narodnih “ljekova za disanje”.

(uprirodijelek)

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!