Predsjednik Vlade Republike Srpske i komandant Republičkog štaba za vanredne situacije Radovan Višković izjavio je danas da će naredbe koje je Štab donio zbog pojave virusa korona najvjerovatnije biti produžene, ali da će neke od mjera biti korigovane.

“Sve naredbe Republičkog štaba za vanredne situacije ističu u ponedjeljak, 30. marta. Već u ponedjeljak ćemo razgovarati na sjednici Štaba da sve te mjere produžimo za 15 dana s tim da će neke od mjera pretrpjeti korekcije”, rekao je Višković na konferenciji za novinare u Banjaluci.
On je istakao da će, između ostalog, biti korigovana Uredba o ograničavanju cijena nekih proizvoda.
“Moguće je da ćemo ići na varijantu da neke od namirnica skinemo ili dodamo na listu ili ćemo ograničiti marže. Uredba će sigurno biti korigovana. Resorno ministarstvo je dobilo nalog da do ponedjeljka analizira koja je varijanta najlakše sprovodiva”, kaže Višković.
Prema njegovim riječima, vjerovatno će biti korigovana i odluka o zabrani kretanja lica starijih od 65 godina jer početkom aprila slijedi redovna isplata penzija.
“Još nemamo detalje, ali razmišljali smo o tome da li da u određene dane u nekom periodu omogućimo i tim licima da se mogu kretati kako bi mogli realizovati svoje potrebe kao što je podizanje penzija, nabavka namirnica ili plaćanja računa”, istakao je Višković.
On je dodao da svakodnevno prate realizaciju mjera i na osnovu toga i sugestija koje dobijaju biće korigovane i prilagođene da bi život u Srpskoj tekao na što bezbolniji način.
Na pitanje da li će pčelarima biti omogućeno kretanje kako ne bi bili na gubitku, Višković je rekao da će uvažiti tu sugestiju i omogućiti im da se slobodno kreću.
“Pčelari do sada nisu mogli imati nikakve gubitke, ali je moguće da ih imaju u narednom periodu. Uvažićemo tu sugestiju i omogućiti im da se slobodno kreću jer je za njih i sa zdravstvenog aspekta bolje da borave u svojim pčelinjacima nego u stanovima. Oni se ne okupljaju, nego sami rade u svom pčelinjaku i omogućićemo im da neometano obavljaju svoju djelatnost”, istakao je Višković.

SRNA

PrethodniDa li je moguće biti imun na virus korona?
SlijedećiZA VOĆE VEĆA OPASNOST OD MINUSA NEGO OD SNIJEGA (video)